Nový lék na anginu pectoris - nafukovací manžety

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Angina pectoris je pokládána za nejnebezpečnější z kardiovaskulárních chorob. Trápí stovky tisíc nemocných na celém světě. Při onemocnění touto chorobou dochází ke zúžení cév, takže krev nemůže tělem plynule proudit, což kromě sníženého prokrvení některých orgánů vyvolává nepříjemnou bolest v oblasti hrudníku.



Nový lék na anginu pectoris - nafukovací manžety



Angina pectoris je pokládána za nejnebezpečnější z kardiovaskulárních chorob.
Trápí stovky tisíc nemocných na celém světě. Při onemocnění touto chorobou
dochází ke zúžení cév, takže krev nemůže tělem plynule proudit, což kromě
sníženého prokrvení některých orgánů vyvolává nepříjemnou bolest v oblasti
hrudníku.



Až dosud existovala dvě definitivní řešení, obě však operativní, tedy
pro pacienta riskantní, s dlouhodobou rekonvalescencí: tak zvaný bypass,
přemostění zúženého místa náhradní cévou, anebo násilné roztažení cévy balonkem,
balonová angioplastika.

Američtí lékaři z Univerzity státu New York přicházejí s třetí, neoperativní
metodou. Spočívá v připevnění gumových manžet podobných těm užívaným při
měření tlaku na holeni, stehnech a hýždích. Jejich opakované nafouknutí přinutí
organismus k obranné reakci - kolem uzavřených tepen se postupně tvoří přirozenou
cestou nová krevní řečiště, kolaterály. Vše probíhá ambulantně, hodinu denně,
nejméně po dobu sedmi týdnů. Výsledky jsou prý překvapivě dobré.


zdroj: Plus


Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…