Nový pohled na dietu omilostnil hamburgery a chipsy

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Vědci z Hebrew University of Jerusalem dokázali, že hubnout lze i tehdy, když si nedokážete odpustit své oblíbené lahůdky, jako jsou smažené hranolky nebo bůček.



Trik spočívá ve správném načasování konzumace. Přijem tuků byl vyzkoušen na čtyřech skupinách pokusných myší, kterým byla během 18 týdnů tučná jídla podávána různým způsobem. Zatímco čtvrtina myší mohla jíst kdykoli se jí zachtělo, druhá čtvrtina dostávala totéž tučné jídlo v přesně stejnou dobu.

Zbytek myší byl na nízkotučné dietě, ovšem opět podle stejného klíče - polovina skupiny podle hodin, polovina podle toho, jak se jí zachtělo.
Nejvíce přibraly myši, která konzumovaly tučnou stravu nahodile, nejméně ty, které měly dietní jídelníček stanovený podle hodin.

Co však překvapilo odborníky nejvíce, byl fakt, že myši, které jedly tučnou stravu pravidelně, skončily test v mnohem lepoší kondici než ty kolegyně, které se stejným množstvím kalorií cpaly, kdy chtěly. 12 procent jich mělo nižší váhu a 21 procent mělo nižší cholesterol než myši, které konzumovaly dietní stravu nahodile.

Podle odborníků, kteří se věnovali této studii, je je tedy třeba dbát mnohem více na pravidelnost stravování, než jsou běžní lidé zvyklí, a není nutné se tolik omezovat v množství nebo počtu kalorií, jak učí tradiční dietologie.




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz




Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

Dnes | O víkendu máme konečně čas sejít se u stolu. Chceme si pochnutnat na něčem lahodném, ale nechceme…

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

18. 2. | Kuřecí maso je dietní, rychle připravené i relativně levné, proto se těší stálé oblibě. Ale časem…

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

16. 2. | Minidezerty do skla dokáží zachránit nejednu nečekanou návštěvu. Vyzkoušejte našich pět osvědčených…

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

16. 2. | Pokud sledujete kuchařské a gurmánské blogy, určitě vám neunikla stránka Tastejourney.cz. Její…