Nový test zachrání život alergikům

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Po celé Evropě přibývá počet lidí alergických na konzumaci arašídů či potravin, které je obsahují. Většina postižených je totiž alergická nejen na solenou praženou pochutinu, ale nesnese ani jiné potraviny, které obsahují látky extrahované z burských oříšků.

Přitom nejsou zdaleka tak nebezpečné ty výrobky, u kterých je jasné, že arašídy obsahují. Jim se totiž alergik snadno vyhne. Jenže při výrobě mnoha potravin se výtažky z buráků běžně používají, aniž se tato skutečnost objeví na obalu. Taková laskomina může alergika stát i život.

Minimálně jeden člověk ze dvou set má po požití arašídů alergickou reakci. Někdy je to jen svědění a oteklé části těla. Mnozí však končí na pokraji života a smrti v anafylaktickém šoku. Osudy jednotlivců, kteří si nemohou dovolit sníst všechno, jsou však zcela lhostejné některým potravinářským firmám. Některé extrakty nebo stopy látek pocházejících z arašídů se na obalu totiž uvádět nemusejí.

Vědci z Británie vyvinuli malý přístroj, který dokáže odhalit, zda se v potravině nebezpečné arašídové látky vyskytují. Každý rok zemře na otravu arašídy jen ve Velké Británii deset lidí.

Doktor Andrew Wadge, iniciátor projektu k vývoji testovacího prostředku, dodává: „Podařilo se nám vyvinout test, který odhalí i minimální, avšak nebezpečné množství látek z buráků, které mohou způsobit alergikům vážné potíže. Je to test velmi citlivý, neboť odhalí jednu částici pocházející z arašídů mezi deseti milióny jiných částic v potravě.“ (Plus)

Další články z rubriky

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Včera | Superpotravinami se to v poslední době všude jen hemží a výživoví poradci si je nemohou vynachválit…

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

Včera | Chystáte oslavu nebo posezení s přáteli a lámete si hlavu nad občerstvením? Vyzkoušejte jednohubky…

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

19. 5. | Lehké jarní polévky, které vám rychle půjdou od ruky. Vyzkoušejte třeba sezonní chřestovou nebo…

Nafouknuté břicho? Známe nejčastější příčiny

Nafouknuté břicho? Známe nejčastější příčiny

18. 5. | Trápí vás často křeče v břiše, nadýmání a pocit opuchlosti? Příčin může být hned několik. Některé…