Nový test zachrání život alergikům

Nový test zachrání život alergikům

Po celé Evropě přibývá počet lidí alergických na konzumaci arašídů či potravin, které je obsahují. Většina postižených je totiž alergická nejen na solenou praženou pochutinu, ale nesnese ani jiné potraviny, které obsahují látky extrahované z burských oříšků.

Přitom nejsou zdaleka tak nebezpečné ty výrobky, u kterých je jasné, že arašídy obsahují. Jim se totiž alergik snadno vyhne. Jenže při výrobě mnoha potravin se výtažky z buráků běžně používají, aniž se tato skutečnost objeví na obalu. Taková laskomina může alergika stát i život.

Minimálně jeden člověk ze dvou set má po požití arašídů alergickou reakci. Někdy je to jen svědění a oteklé části těla. Mnozí však končí na pokraji života a smrti v anafylaktickém šoku. Osudy jednotlivců, kteří si nemohou dovolit sníst všechno, jsou však zcela lhostejné některým potravinářským firmám. Některé extrakty nebo stopy látek pocházejících z arašídů se na obalu totiž uvádět nemusejí.

Vědci z Británie vyvinuli malý přístroj, který dokáže odhalit, zda se v potravině nebezpečné arašídové látky vyskytují. Každý rok zemře na otravu arašídy jen ve Velké Británii deset lidí.

Doktor Andrew Wadge, iniciátor projektu k vývoji testovacího prostředku, dodává: „Podařilo se nám vyvinout test, který odhalí i minimální, avšak nebezpečné množství látek z buráků, které mohou způsobit alergikům vážné potíže. Je to test velmi citlivý, neboť odhalí jednu částici pocházející z arašídů mezi deseti milióny jiných částic v potravě.“ (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud