O alergii se rozhoduje ještě před narozením

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Alergie je dnes velmi rozšířené onemocnění, jelikož jeho vznik je velmi ovlivněn dědičností. Podle informací, které publikoval server www.proalergiky.cz, existuje několik preventivních opatření, jak snížit riziko přenosu alergie z rodiče na dítě.

Nejsilnější vliv má matka
Přibližně 40 procent lidí patří mezi takzvané atopiky, tedy osoby s vrozeným předpokladem pro vznik alergického onemocnění způsobeným zvýšenou citlivostí jejich imunitního systému. Pouze u čtvrtiny z nich však alergie skutečně propukne.
Předpoklady pro vznik alergie děti většinou zdědí přímo po svých rodičích. Alergie otce se dědí v přibližně 40 procentech případů. Pokud je alergičkou matka, existuje dokonce 50procentní pravděpodobnost, že potomek bude alergický. Matčina přecitlivělost na některé látky se totiž přenáší nejen geneticky, ale také přes placentu na nenarozený plod.
„Trpí-li oba rodiče týmž typem alergie, zvyšuje se riziko pro jejich dítě na 70 procent. Ale i zcela zdravým rodičům bez atopicko-alergické zátěže se může až v 10 procentech případů narodit dítě, u něhož v průběhu života propukne alergické onemocnění,“ vysvětluje alergoložka MUDr. Marcela Pospíchalová.

Domácnost téměř bez alergenů
Těhotné ženy by se měly vyhýbat vysokým dávkám alergenů a pochopitelně zejména těm, na které jsou samy citlivé. K doporučovaným preventivním opatřením patří například úprava teploty a především vlhkosti vzduchu v bytě.
„Relativní vlhkost vzduchu by měla činit 40 až 60 %. Vyšší vlhkost vede k přemnožení roztočů a plísní,“ upozorňuje Dana Štěpánková z portálu www.proalergiky.cz.
Zdrojem odolných alergenů jsou také domácí zvířata, se kterými by těhotné alergičky neměly být pokud možno ve styku.
„Pokud nelze zvíře z domácnosti odstranit, je možné použít speciální čisticí prostředky schopné zneutralizovat zvířecí i jiné alergeny,“ radí Štěpánková a doktorka Pospíchalová doplňuje: „U pylových alergiček je třeba bránit vstupu pylových zrn do bytových prostor například protipylovými sítěmi v oknech.“

Obejít se bez cigaret
Odborníci se vcelku shodují na tom, že přehnaná čistotnost může naopak rozvoji alergií napomáhat. Slitování ovšem nelze mít s kouřením. „Je prokázán negativní vliv aktivního i pasivního kouření na rozvoj alergického onemocnění dítěte,“ varuje Pospíchalová. Rodiče by své dítě měli chránit před cigaretovými zplodinami nejen v době těhotenství a kojení, ale i nadále.

Pozor uprostřed těhotenství
Míra rizika, že se plod stane přecitlivělým na některé látky, se v průběhu těhotenství mění. „Matka by se měla vyhýbat alergenům zejména v druhém trimestru těhotenství, přesněji v období mezi 17. a 21. týdnem těhotenství,“ popisuje Pospíchalová. „Při kontaktu s alergenem před tímto termínem nedojde ke zvýšení citlivosti pro nedostatečnou vyzrálost imunitního systému plodu. Vystavení plodu alergenům ve třetím trimestru již nemá vliv na vznik alergických reakcí.“
K opatrnosti je třeba se vrátit po narození potomka. V prvních měsících života se imunitní systém „učí“ a mohl by si vytvořit „špatné návyky“, pokud by se setkal s velkými dávkami alergenů. Tím, co podle alergoložky naopak pomáhá předcházet rozvoji alergií, je kojení, a to především právě v prvních šesti měsících života dítěte.


Zdroj:www.proalergiky.cz

Další články z rubriky

Soutěžte o probiotika Pearls a užijte si léto bez starostí!

Soutěžte o probiotika Pearls a užijte si léto bez starostí!

Včera | Na pět z vás čeká letní balíček plný zdravý. Nenechte se zaskočit problémy spojenými s cestováním.…

Typické příznaky: Jak poznáte roztroušenou sklerózu?

Typické příznaky: Jak poznáte roztroušenou sklerózu?

14. 8. | Roztroušenou sklerózu není zpočátku snadné odhalit, protože se téměř neprojevuje. Jejím příznakům…

5 chutných receptů z rajčat: Rajčatová žemlovka i nákyp

5 chutných receptů z rajčat: Rajčatová žemlovka i nákyp

14. 8. | 1 | Sezóna rajčat je tu, už jste letos měli rajčata s bazalkou a mozzarellou, rajský salát, polévku,…

5 největších mýtů o jídle! Zapomeňte na ně a budete konečně štíhlá!

5 největších mýtů o jídle! Zapomeňte na ně a budete konečně štíhlá!

10. 8. | V touze po štíhlé postavě začala řada z nás sladit umělými sladidly, jako jsou aspartam či sacharin…