Obezita Čechů narůstá

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Český jídelníček je nudný. I když se v něm už objevuje kuřecí maso, ryby a zelenina, stále ještě většina z nás nachází zalíbení v klasické české kuchyni. „Celkově se mezi lidmi snížil energetický příjem a klesla spotřeba živočišných tuků. Obezita v populaci i přesto narůstá. Proč? Lidé se téměř nepohybují,“ vysvětluje Iva Málková ze společnosti Stob obezitě.

Obezita Čechů narůstá


Český jídelníček je nudný. I když se v něm už objevuje kuřecí maso, ryby a
zelenina, stále ještě většina z nás nachází zalíbení v klasické české kuchyni.
„Celkově se mezi lidmi snížil energetický příjem a klesla spotřeba živočišných
tuků. Obezita v populaci i přesto narůstá. Proč? Lidé se téměř nepohybují,“
vysvětluje Iva Málková ze společnosti Stob obezitě.



K nadváze vede nejen nevhodné jídlo, ale také jeho špatné rozložení. Snídaně
by měla obsahovat dvacet procent celkové denní spotřeby, svačina deset procent,
oběd čtyřicet procent, odpolední svačina deset procent, večeře dvacet procent.


Největší chybou je časté vynechávání snídaně. Nestačí ani v rychlosti vypitá
káva s oplatkou, jak ji doporučuje reklama. Stejně tak není dobré vynechávat
během dne jakékoli jídlo.



„Manuálně pracující dávají - zjednodušeně řečeno - přednost guláši s knedlíkem
a pivu. Lidé pracující v administrativě sice nahradili stravování v kantýně
zeleninovými saláty, nicméně večer u televize si neodpustí kalorické bomby
– například brambůrky. Ani nízkokalorické pochutiny nejsou samospásné. Mají
sice nižší obsah tuku, nicméně lidé jich sní takové množství, že jejich energetický
příjem daleko přesahuje normu. Manažeři zase celý den pijí kávu a nic nejedí.
Jsou tudíž dehydratováni. Když si výjimečně zajdou na pracovní oběd, zvolí
místo zeleninového salátu a kuřecího řízku hranolky a smažené sýry či pivo.
Tím si dokonale zakládají na nadváhu,“ vysvětluje Málková.

Lidé, kteří drží dietu, pak podle ní střídají období střídmosti s přejídajícím
obdobím s častou konzumací tuku, čímž svůj organismus matou a je jisté, že
tímto způsobem rozhodně nezhubnou.


zdroj: Plus


Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…