Obezita Čechů narůstá

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Český jídelníček je nudný. I když se v něm už objevuje kuřecí maso, ryby a zelenina, stále ještě většina z nás nachází zalíbení v klasické české kuchyni. „Celkově se mezi lidmi snížil energetický příjem a klesla spotřeba živočišných tuků. Obezita v populaci i přesto narůstá. Proč? Lidé se téměř nepohybují,“ vysvětluje Iva Málková ze společnosti Stob obezitě.

Obezita Čechů narůstá


Český jídelníček je nudný. I když se v něm už objevuje kuřecí maso, ryby a
zelenina, stále ještě většina z nás nachází zalíbení v klasické české kuchyni.
„Celkově se mezi lidmi snížil energetický příjem a klesla spotřeba živočišných
tuků. Obezita v populaci i přesto narůstá. Proč? Lidé se téměř nepohybují,“
vysvětluje Iva Málková ze společnosti Stob obezitě.



K nadváze vede nejen nevhodné jídlo, ale také jeho špatné rozložení. Snídaně
by měla obsahovat dvacet procent celkové denní spotřeby, svačina deset procent,
oběd čtyřicet procent, odpolední svačina deset procent, večeře dvacet procent.


Největší chybou je časté vynechávání snídaně. Nestačí ani v rychlosti vypitá
káva s oplatkou, jak ji doporučuje reklama. Stejně tak není dobré vynechávat
během dne jakékoli jídlo.



„Manuálně pracující dávají - zjednodušeně řečeno - přednost guláši s knedlíkem
a pivu. Lidé pracující v administrativě sice nahradili stravování v kantýně
zeleninovými saláty, nicméně večer u televize si neodpustí kalorické bomby
– například brambůrky. Ani nízkokalorické pochutiny nejsou samospásné. Mají
sice nižší obsah tuku, nicméně lidé jich sní takové množství, že jejich energetický
příjem daleko přesahuje normu. Manažeři zase celý den pijí kávu a nic nejedí.
Jsou tudíž dehydratováni. Když si výjimečně zajdou na pracovní oběd, zvolí
místo zeleninového salátu a kuřecího řízku hranolky a smažené sýry či pivo.
Tím si dokonale zakládají na nadváhu,“ vysvětluje Málková.

Lidé, kteří drží dietu, pak podle ní střídají období střídmosti s přejídajícím
obdobím s častou konzumací tuku, čímž svůj organismus matou a je jisté, že
tímto způsobem rozhodně nezhubnou.


zdroj: Plus


Další články z rubriky

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Dnes | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

25. 3. | Často si myslíme, že pro svoje zdraví děláme to nejlepší, jenže je to přesně naopak a my pak paseku…