Obezita Čechů narůstá

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Český jídelníček je nudný. I když se v něm už objevuje kuřecí maso, ryby a zelenina, stále ještě většina z nás nachází zalíbení v klasické české kuchyni. „Celkově se mezi lidmi snížil energetický příjem a klesla spotřeba živočišných tuků. Obezita v populaci i přesto narůstá. Proč? Lidé se téměř nepohybují,“ vysvětluje Iva Málková ze společnosti Stob obezitě.

Obezita Čechů narůstá


Český jídelníček je nudný. I když se v něm už objevuje kuřecí maso, ryby a
zelenina, stále ještě většina z nás nachází zalíbení v klasické české kuchyni.
„Celkově se mezi lidmi snížil energetický příjem a klesla spotřeba živočišných
tuků. Obezita v populaci i přesto narůstá. Proč? Lidé se téměř nepohybují,“
vysvětluje Iva Málková ze společnosti Stob obezitě.



K nadváze vede nejen nevhodné jídlo, ale také jeho špatné rozložení. Snídaně
by měla obsahovat dvacet procent celkové denní spotřeby, svačina deset procent,
oběd čtyřicet procent, odpolední svačina deset procent, večeře dvacet procent.


Největší chybou je časté vynechávání snídaně. Nestačí ani v rychlosti vypitá
káva s oplatkou, jak ji doporučuje reklama. Stejně tak není dobré vynechávat
během dne jakékoli jídlo.



„Manuálně pracující dávají - zjednodušeně řečeno - přednost guláši s knedlíkem
a pivu. Lidé pracující v administrativě sice nahradili stravování v kantýně
zeleninovými saláty, nicméně večer u televize si neodpustí kalorické bomby
– například brambůrky. Ani nízkokalorické pochutiny nejsou samospásné. Mají
sice nižší obsah tuku, nicméně lidé jich sní takové množství, že jejich energetický
příjem daleko přesahuje normu. Manažeři zase celý den pijí kávu a nic nejedí.
Jsou tudíž dehydratováni. Když si výjimečně zajdou na pracovní oběd, zvolí
místo zeleninového salátu a kuřecího řízku hranolky a smažené sýry či pivo.
Tím si dokonale zakládají na nadváhu,“ vysvětluje Málková.

Lidé, kteří drží dietu, pak podle ní střídají období střídmosti s přejídajícím
obdobím s častou konzumací tuku, čímž svůj organismus matou a je jisté, že
tímto způsobem rozhodně nezhubnou.


zdroj: Plus


Další články z rubriky

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

Dnes | Ať už je vaším cílem zdravější tělo nebo hezčí domov, udělejte si jeden víkend, abyste vylepšila…

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Včera | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Včera | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

23. 2. | Nejčastěji se myomy objevují po 40. roce, a proto je mnohdy ženy bohužel neřeší. Domnívají se, že…