Obezita u mládeže: mor nového tisíciletí

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Případy obezity u mládeže vyspělých zemí stouply za posledních třicet let o 75%! Statistická čísla jsou o to hrozivější, že rizika, která s sebou obezita nese, zejména kardiovaskulární choroby a diabetes, jsou u mládeže daleko nebezpečnější. Z obézního adolescenta s největší pravděpodobností vyroste obézní dospělý.

K negativním dopadům je třeba přičíst i neméně důležité psychologické faktory. Podle nedávno zveřejněného průzkumu mezi americkou mládeží (a bylo by naivní se domnívat, že ta naše je tak jiná…), celých 51% dívek a 26% chlapců přiznává, že jsou ze své nadváhy nešťastní – a přitom zdaleka ne všichni jsou skutečně obézní!

Důvod rostoucího počtu obézních dětí je jednoznačný: místo přiměřené stravy a pohybu sahají zejména dívky stále častěji po různých dietách. Od těch neškodných až po diety naprosto nezdravé a pro mladý organismus dokonce nebezpečné.

Deset procent dívek dokonce přiznalo používání různých medikamentů, zejména laxativ a vomitiv. Používání těchto látek je velmi riskantní. Organismus s nimi začne jaksi „počítat“ a tělo má časem snahu dělat si tukové zásoby - bludný kruh se uzavírá. Cesta k bulimii, anorexii či depresím zůstává naopak otevřená dokořán.
Neveselý rébus má jen jedno řešení. Dbejte na pestrost jídelníčku a zejména na dostatek pohybu vašich dětí. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…