Obezita z potravin v rychlém občerstvení už zabíjí i ptáky

Obezita z potravin v rychlém občerstvení už zabíjí i ptáky

Že je rychlé občerstvení zabijákem naší generace, není tajemstvím. Pokrmy z rychlých občerstvení jsou nezdravé, nutričně téměř bezcenné a způsobují obezitu. Ale nejen u lidí. Ke zbytkům těchto pokrmů se totiž mohou v popelnicích, na skládkách či v ulicích dostat také ptáci. A stejně jako lidé ochotně tyto pokrmy konzumují. Jsou z nich obézní a ohrožuje je to na životě.

S tímto závěrem přišli ornitologové z Liverpoolu, podle nichž na zbytcích z rychlého občerstvení hodují především městští ptáci a mezi nimi nejvíce rackové (z metropolí u velkých řek, jezer a moří).

„Rackové se ohrožují na životě tím, že hodují na příliš velkém množství rychlého občerstvení a výrazně po něm přibírají,“ tvrdí ornitologové z Liverpoolské univerzity.

Ptáci podle nich dokonce opouštějí tradiční zdroje potravy a odpadky aktivně vyhledávají jako snadnější zdroj energie. Jenže pro ně je tento zdroj nejen snadnější, ale také mnohem škodlivější.

„Městští ptáci jedí mnohem více lidských pokrmů… mohou přibrat na váze nebo trpět chronickými chorobami a srdečními onemocněními,“ tvrdí zoolog doktor Jonathan Green z Liverpoolu.

Z experimentálního výzkumu britských ornitologů vyplývá, že když předložíte v divoké krajině ptákům chléb a syrovou rybu, dají přednost rybě. Ale ve městech je tomu naopak.

„Lidé považují racky ve městech za stejnou přítěž jako holuby,“ dodává doktor Green.

Doporučujeme

Články odjinud