Obézní kamarádi skutečně způsobují obezitu

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Pokud má člověk obézní kamarády, nemusí se jich hned zbavovat, aby zůstal sám štíhlý. Ale musí si dávat pečlivě pozor na to, co konzumuje v jejich přítomnosti. A pokud možno se vyhýbat společnému stravování. Vědci z několika pracovišť na světě potvrdili, že společné stravování s obézními lidmi svádí ke konzumaci nezdravých jídel a horšímu životnímu stylu, což přispívá k přibývání na váze.

Obézní kamarádi skutečně způsobují obezitu

Jinými slovy, když se člověk začne stravovat se svými obézními kamarády, většinou sám přibere. A to proto, že obézní lidé mívají horší stravovací návyky, které jsou nakažlivé a často svádějí k nezdravému životnímu stylu.

„Lidé zapomínají na zdravé stravování ve chvíli, kdy jsou obklopeni kamarády s nadváhou či přímo obezitou,“ tvrdí lékaři z Illinois.

Tým vědců z Cornellovy univerzity a Univerzity v jižním Illinois provedli řadu experimentů, při nichž si lidé sami servírovali jídlo. Jednou v přítomnosti štíhlé figurantky, podruhé v přítomnosti obézní figurantky. S tou štíhlou volili salát, s obézní těstoviny.

„Cílem této studie bylo zjistit, zda přítomnost obézního konzumenta ovlivňuje zdravé a nezdravé chování při stravování a zda je tento účinek ovlivňován tím, jak se společník u stolu sám chová. Výsledky dokazují, že bez ohledu na to, co si společník u stolu sám servíruje, lidé si servírují a konzumují větší porce těstovin, když jsou v přítomnosti obézního společníka,“ tvrdí autoři výzkumu.

Osoby v přítomnosti obézní figurantky jedly více těstovin a naopak méně salátu – oba jevy vedou k horšímu zdravotnímu stavu a většímu přibývání na váze.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…