Obilniny. Jak nám můžou být prospěšné?

| Autor: Simona Procházková | Rubrika: Zdraví

Nezbytnou součástí naší každodenní stravy by mělo být celé obilné zrno. Protože právě slupka je nejvíce bohatá na vlákninu, vitaminy a minerální látky.

Obilniny. Jak nám můžou být prospěšné?

Obilné klíčky

Klíček je vlastně rostlinným embryem, má tedy tu nejvyšší výživovou hodnotu z celého zrna. Čerstvě naklíčená semínka jsou pro naše zdraví opravdu energetickou bombou. Jsou plné vitaminů a minerálních látek.
Jednotlivé druhy obilnin a jejich výživné a léčivé účinky na naše zdraví…

Pšenice

Pšenice je bohatá na vitaminy B1, B2, B6, karoteny, vitamin E, dále pak draslík, křemík, fosfor, hořčík. Bílá mouka je oproti celému pšeničnému zrnu ochuzena o 80% cenných látek. Pšeničná vláknina je výbornou prevencí zácpy.

Ječmen

Ječmen se může pyšnit obsahem vitaminů skupiny B, vápníku, hořčíku, fosforu a dalších cenných látek. Pomáhá při srdečních onemocněních a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Oves

Oves obsahuje vitaminy skupiny B, vápník, hořčík, zinek, fluor, kobalt, molybden, draslík. Oves pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a posiluje činnost ledvin, jater, léčí nervové potíže i nespavost.

Žito

Žito je zdrojem železa, vápníku, draslíku, fluoru, fosforu, křemíku, vitaminů skupiny B. Tato obilnina pomáhá při zažívacích potížích a jako prevence nádorových onemocnění zažívacího traktu.

Proso

Jáhly jsou bohaté na bílkoviny, vitaminy skupiny B, beta-karoten, železo, fluor, fosfor a vlákninu. Jáhly jsou výbornou prevencí i doplňkovou léčbou civilizačních onemocnění, trávicích obtíží, kožních neduhů či oslabení organismu.

Rýže

Nejvýživnější rýže je natural, přírodní tedy neloupaná. Obsahuje vápník, fosfor, draslík, hořčík, železo, vitaminy skupiny B a vlákninu. Konzumace rýže pomáhá při léčbě civilizačních onemocnění, zácpy, průjmu, trávicích a ledvinových obtíží.

Kukuřice

Kukuřice je cenným zdrojem selenu, hořčíku, vápníku, fosforu, draslíku, železa, síry, zinku, kobaltu, vitaminů skupiny B, vitaminu E, nenasycených mastných kyselin a vlákniny. Kukuřice můžeme používat při léčbě obezity, cukrovky, zažívacích obtížích, rekonvalescenci.

Pohanka

Pohanka je cenným zdroje kyseliny linoleové, vlákniny, hořčíku, draslíku, železa, vápníku, mědi, zinku, fosforu, vitaminů skupiny B, vitaminu E, C, rutinu a lecitinu. Pohanka čistí krev a posiluje imunitní systém, můžeme používat i jako doplňkovou léčbu cévních onemocnění.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…