Obilniny. Jak nám můžou být prospěšné?

| Autor: Simona Procházková | Rubrika: Zdraví

Nezbytnou součástí naší každodenní stravy by mělo být celé obilné zrno. Protože právě slupka je nejvíce bohatá na vlákninu, vitaminy a minerální látky.

Obilniny. Jak nám můžou být prospěšné?

Obilné klíčky

Klíček je vlastně rostlinným embryem, má tedy tu nejvyšší výživovou hodnotu z celého zrna. Čerstvě naklíčená semínka jsou pro naše zdraví opravdu energetickou bombou. Jsou plné vitaminů a minerálních látek.
Jednotlivé druhy obilnin a jejich výživné a léčivé účinky na naše zdraví…

Pšenice

Pšenice je bohatá na vitaminy B1, B2, B6, karoteny, vitamin E, dále pak draslík, křemík, fosfor, hořčík. Bílá mouka je oproti celému pšeničnému zrnu ochuzena o 80% cenných látek. Pšeničná vláknina je výbornou prevencí zácpy.

Ječmen

Ječmen se může pyšnit obsahem vitaminů skupiny B, vápníku, hořčíku, fosforu a dalších cenných látek. Pomáhá při srdečních onemocněních a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Oves

Oves obsahuje vitaminy skupiny B, vápník, hořčík, zinek, fluor, kobalt, molybden, draslík. Oves pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a posiluje činnost ledvin, jater, léčí nervové potíže i nespavost.

Žito

Žito je zdrojem železa, vápníku, draslíku, fluoru, fosforu, křemíku, vitaminů skupiny B. Tato obilnina pomáhá při zažívacích potížích a jako prevence nádorových onemocnění zažívacího traktu.

Proso

Jáhly jsou bohaté na bílkoviny, vitaminy skupiny B, beta-karoten, železo, fluor, fosfor a vlákninu. Jáhly jsou výbornou prevencí i doplňkovou léčbou civilizačních onemocnění, trávicích obtíží, kožních neduhů či oslabení organismu.

Rýže

Nejvýživnější rýže je natural, přírodní tedy neloupaná. Obsahuje vápník, fosfor, draslík, hořčík, železo, vitaminy skupiny B a vlákninu. Konzumace rýže pomáhá při léčbě civilizačních onemocnění, zácpy, průjmu, trávicích a ledvinových obtíží.

Kukuřice

Kukuřice je cenným zdrojem selenu, hořčíku, vápníku, fosforu, draslíku, železa, síry, zinku, kobaltu, vitaminů skupiny B, vitaminu E, nenasycených mastných kyselin a vlákniny. Kukuřice můžeme používat při léčbě obezity, cukrovky, zažívacích obtížích, rekonvalescenci.

Pohanka

Pohanka je cenným zdroje kyseliny linoleové, vlákniny, hořčíku, draslíku, železa, vápníku, mědi, zinku, fosforu, vitaminů skupiny B, vitaminu E, C, rutinu a lecitinu. Pohanka čistí krev a posiluje imunitní systém, můžeme používat i jako doplňkovou léčbu cévních onemocnění.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Vařte za hubičku: Levná a chutná jídla z brambor

Vařte za hubičku: Levná a chutná jídla z brambor

26. 5. | Brambory jsou snadno k dostání a když víte, jak je připravit, nebudou vás nudit. Existuje totiž…

Když ovečky nezabírají: Rady, jak co nejrychleji usnout

Když ovečky nezabírají: Rady, jak co nejrychleji usnout

25. 5. | 2 | Už jste se po dvacáté v posteli převalila ze strany na stranu a spánek se stále někde toulá?…

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

24. 5. | 1 | Na klasický smažený sýr dostane čas od času chuť každý z nás. Ne vždy se ale povede, aby sýr ze…

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

22. 5. | Superpotravinami se to v poslední době všude jen hemží a výživoví poradci si je nemohou vynachválit…