Obnova amputovaného prsu bude možná vlastní tkání

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Děsivá noční můra žen, jimž byl kvůli nádorovému onemocnění odebrán prs, se možná už brzy stane minulostí. Předpokládá to alespoň chirurg Jürgen Dolderer z úrazové kliniky v Ludwigshafenu, jenž ve spolupráci s německými a australskými vědci vyvinul metodu, která umožní implantovat tukovou tkáň, jež se vytvoří přímo v pacientově organismu.

Na stránkách odborného časopisu Ärzte Zeitung popsal postup, při němž se v prasečích útrobách podařilo vypěstovat větší, klinicky měřitelné množství vlastní tukové tkáně, vhodné k transplantacím a rekonstrukčním účelům. Vyrůstá v tělní dutině na speciální konstrukci, do níž byly byl vloženy zárodečné buňky požadovaného materiálu. Předností metody je, že se jejich zásobování krví neprovádí zvenčí, ale má svůj vlastní krevní oběh.

Tuková tkáň se přizpůsobuje konstrukci a po dvou týdnech dosahuje velikosti tenisového míčku. Po transplantaci se během půldruhého měsíce stává stabilní a dál už se nezvětšuje.

Po dobrých zkušenostech, jež vyplynuly z úspěšných pokusů na osmi prasatech, vědci připravují v horizontu šesti měsíců až jednoho roku aplikaci této metody i na lidský organismus. Soudí, že najde uplatnění nejen u žen s amputovanými prsy, ale také při jiných lehčích defektech v důsledku nehod či pracovních úrazů. Rozšíří tak možnosti, jichž zatím využívá současná plastická chirurgie. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

Včera | Zelí patří k nejoblíbenější zimní zelenině. Dá se využít nejen jako příloha k masu a knedlíkům, ale…

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

23. 3. | 1 | Kam jít pro první pomoc, když nám není dobře? Do lékárny, nebo do drogerie a na internet? Na trhu…

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

22. 3. | Připadají vám luštěniny nudné? Zkuste naše nové recepty z hrachu, čočky a fazolí. Nejenže jsou…

Od pondělí do pátku: Zdravý jídelníček plný energie

Od pondělí do pátku: Zdravý jídelníček plný energie

20. 3. | Zdravá jídla každý den? Obohaťte svůj jídelníček o nezaměnitelné a především zdravé chutě celeru,…