Obnova amputovaného prsu bude možná vlastní tkání

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Děsivá noční můra žen, jimž byl kvůli nádorovému onemocnění odebrán prs, se možná už brzy stane minulostí. Předpokládá to alespoň chirurg Jürgen Dolderer z úrazové kliniky v Ludwigshafenu, jenž ve spolupráci s německými a australskými vědci vyvinul metodu, která umožní implantovat tukovou tkáň, jež se vytvoří přímo v pacientově organismu.

Na stránkách odborného časopisu Ärzte Zeitung popsal postup, při němž se v prasečích útrobách podařilo vypěstovat větší, klinicky měřitelné množství vlastní tukové tkáně, vhodné k transplantacím a rekonstrukčním účelům. Vyrůstá v tělní dutině na speciální konstrukci, do níž byly byl vloženy zárodečné buňky požadovaného materiálu. Předností metody je, že se jejich zásobování krví neprovádí zvenčí, ale má svůj vlastní krevní oběh.

Tuková tkáň se přizpůsobuje konstrukci a po dvou týdnech dosahuje velikosti tenisového míčku. Po transplantaci se během půldruhého měsíce stává stabilní a dál už se nezvětšuje.

Po dobrých zkušenostech, jež vyplynuly z úspěšných pokusů na osmi prasatech, vědci připravují v horizontu šesti měsíců až jednoho roku aplikaci této metody i na lidský organismus. Soudí, že najde uplatnění nejen u žen s amputovanými prsy, ale také při jiných lehčích defektech v důsledku nehod či pracovních úrazů. Rozšíří tak možnosti, jichž zatím využívá současná plastická chirurgie. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…