Obnova amputovaného prsu bude možná vlastní tkání

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Děsivá noční můra žen, jimž byl kvůli nádorovému onemocnění odebrán prs, se možná už brzy stane minulostí. Předpokládá to alespoň chirurg Jürgen Dolderer z úrazové kliniky v Ludwigshafenu, jenž ve spolupráci s německými a australskými vědci vyvinul metodu, která umožní implantovat tukovou tkáň, jež se vytvoří přímo v pacientově organismu.

Na stránkách odborného časopisu Ärzte Zeitung popsal postup, při němž se v prasečích útrobách podařilo vypěstovat větší, klinicky měřitelné množství vlastní tukové tkáně, vhodné k transplantacím a rekonstrukčním účelům. Vyrůstá v tělní dutině na speciální konstrukci, do níž byly byl vloženy zárodečné buňky požadovaného materiálu. Předností metody je, že se jejich zásobování krví neprovádí zvenčí, ale má svůj vlastní krevní oběh.

Tuková tkáň se přizpůsobuje konstrukci a po dvou týdnech dosahuje velikosti tenisového míčku. Po transplantaci se během půldruhého měsíce stává stabilní a dál už se nezvětšuje.

Po dobrých zkušenostech, jež vyplynuly z úspěšných pokusů na osmi prasatech, vědci připravují v horizontu šesti měsíců až jednoho roku aplikaci této metody i na lidský organismus. Soudí, že najde uplatnění nejen u žen s amputovanými prsy, ale také při jiných lehčích defektech v důsledku nehod či pracovních úrazů. Rozšíří tak možnosti, jichž zatím využívá současná plastická chirurgie. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…