Ochrana před sluncem bude existovat také v tabletách

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Naději v ochraně před škodlivými účinky slunečního záření poskytuje lidstvu unikátní kapradina rostoucí ve Střední Americe. Extrakt z této rostliny podávaný ústy dokáže ochránit kůži před slunečním ultrafialovým zářením, které může poškozovat DNA buněk kůže a vést ke vzniku rakoviny.

Pokud by byly testy úspěšné, mohly by se na trhu brzy objevit tablety s touto účinnou látkou, a mezi ochranné prostředky by tak vedle krémů byl k dispozici první orálně podávaný prostředek.

"Tabletka má před krémy a jinými prostředky značnou výhodu, neboť poskytuje ochranu celému tělu, nejen povrchu kůže," potvrdil doktor Salvador Gonzalez z Massachusettské univerzity v Bostonu.

Jeho výzkumný tým zkoumá účinné látky v kapradině Polypodium leucotomos. Již dříve bylo známo, že tato kapradina obsahuje značné množství antioxidantů, tedy látek, jež dokáží lidské tělo ochránit před rakovinou, ale také stárnutím a dalšími oxidativními poškozeními.

Doktor Gonzalez podával dobrovolníkům výtažky z kapradiny Polypodium leucotomos a sledoval, jak reaguje jejich kůže na ultrafialové záření. Ve srovnání s dobrovolníky neužívajícími žádné ochranné prostředky měly testované osoby užívající extrakt méně zarudnutí a méně zářením spálených buněk. V tkáňovém moku se navíc objevilo méně látek vznikajících působením UV záření.
"Tohle je první zpráva o snížení poškození DNA vlivem UV záření po podání antioxidantů orální cestou," poznamenal ve své zprávě výzkumný tým. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 2
http://www.sunvitamines.com/ pa ko 11. 7. 2006 | 21:52
Tak to už dlouho existuje: Kalawalla, Immunotrax. pa ko 11. 7. 2006 | 21:36

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…