Oči jsou mapou zdraví a nemocí

Oči jsou mapou zdraví a nemocí

Oči. Modré, hnědé, zelené, zamračené, smějící se, zamilované… Jaké jsou ty vaše? Možná ani nevíte, že mohou ukázat mnohem více než jen emoce: mapu našeho těla, zdraví i nemocí.

V životě jsme často bezradní, stáváme na křižovatkách života a smrti, tváří v tvář zjištění, že neznáme příčinu toho, proč jsme vlastně stále dokola nemocní. Ať se to týká každoročně se vracející angíny, chřipky, do spánků tepající migrény, tlačícího žaludku, kypícího žlučníku, nateklých kotníků či mnohem vážnějších stavů, včetně rakovinného bujení.

Aktivně ke zdraví

Automaticky polykáme bílé, růžové či různobarevné pilulky, poctivě nastavujeme hýždě či žíly injekčním stříkačkám a bolavá záda laserovým paprskům a zábalům, které nás mají vrátit do „pohody“. Kolik let je třeba, než člověk pochopí, že nestačí pasivní přístup ke zdraví? Důležité je hledat příčiny drobných neduhů i vážných onemocnění a najít, odkud problém „vyrůstá“. Pak je teprve možné se ho skutečně zbavit. Jinak vyroste zas a znovu, jen třeba na jiných místech. Jako plevel, který jsme nevytáhli ze země i s kořínky…

Krása v jednoduchosti

Pohled odborníka do očí při metodě zvané irisdiagnostika (iridologie) odkrývá právě tyto příčiny, dává je do souvislosti s následky (tedy jednotlivými onemocněními) a vykresluje stopu nápravy, po které se můžeme vydat k uzdravení. „Oči jsou zázračné orgány, které nám nejen dovolují pozorovat svět kolem nás, ale slouží také jako mapy ke každému orgánu, žláze a systému v našem těle.

Irisdiagnostika na první pohled poskytne nádherný obraz celého zdravotního stavu člověka a pomáhá lidem pochopit jak ho mohou zlepšit. Tato metoda spočívá v diagnostikování celkového zdravotního stavu pomocí určitých barev, znamének a značek, které se nacházejí v oční duhovce, panence i bělmu,“ říká Frank Navrátil, BSc. N. D., který provozuje svou ordinaci v Říčanech u Prahy.

„Všimli jste si, že levé oko je odlišné od pravého? Každé oko je jiné, stejně tak jako nás otisk prstu odlišuje od ostatních lidí. Irisdiagnostika umožňuje posuzovat pacienta jako neopakovatelný unikát, zjišťuje jednotlivé přednosti i oslabení, jež nás dělají tím, kým právě jsme.“ Frank Navrátil má za to, že kvalitní, zdravý život by pro nás měl být stejně přirozený, jako je v přírodě západ slunce nebo mořské vlnění.

Pokud vám po práci nezbývají síly na nic jiného než si sednout před televizi a usnout, připravujete si tímto životním rytmem výborné podmínky pro neduhy všeho druhu. Než budete protestovat, vzpomeňte si na to, kdy jste naposledy v poklidu brouzdali podél mořského pobřeží, poslouchali šumění lesa, sledovali západ slunce nebo vyrazili s rodinou na báječný výšlap. Život je o rovnováze. Práce, odpočinek. Pokud je to jen práce a práce, něco je špatně. A pocítíme to v ten nejnevhodnější okamžik… „Věřím, že 90 procent dnešních chronických zdravotních problémů je způsobeno nevhodnou stravou a životním stylem,“ dodává odborník.

Sem se mi dívejte…

Vyšetření probíhá formou několikaminutového focení oční duhovky (celého oka) speciálním přístrojem, posléze nastává mravenčí práce irisdiagnostika, aby odhalil všechna oslabení zapsaná do oka v podobě barevných skvrnek, lagun, transverzál (příčné rovnoběžky), lymfatických mraků, případného oblouku senility, cholesterolového či nervového kruhu…

„U některých očí jsou vlákna paprsčitě vybíhající z panenky nahuštěná na sobě, u jiných jsou daleko od sebe. To je velmi důležitá vlastnost, která určuje sílu genetické konstituce (z čeho jsme složeni, naše silná a slabá místa, co jsme zdědili), což vyjadřuje stupnice, kdy A je geneticky nejsilnější stupeň a E nejslabší,“ vysvětluje Frank Navrátil.

Co způsobuje oslabení naší genetické konstituce? „Neadekvátní výživa, obezita, přemíra alkoholu, drogy, kouření, chemické jedy, deprese, stres a duševní trauma, nedostatek cvičení a slunečního svitu, znečištění životního prostředí, smog…“ vypočítává „naše“ prohřešky irisdiagnostik.

Zkušený iridolog by měl dokonale znát fyziologii a anatomii a měl by vyšetřovat celou duhovku, ne si všímat pouze určitých znaků, protože všechny orgány těla se navzájem ovlivňují a jsou na sobě závislé. To se nazývá holistický neboli celostní přístup. „Vezměme si například pacienta s kožními problémy. Pokud se soustředíte pouze na kůži, můžete po dlouhá léta střídat různé krémy, pleťová mléka a další léčivé přípravky bez valného účinku. Je však kůže opravdu jádrem problému? Skutečná příčina potíží s pokožkou se často nachází v jednom z čisticích orgánů, jako jsou střeva, játra, ledviny nebo plíce,“ vysvětluje odborník.

Oční mapy…

Popisují pravou a levou duhovku rozdělenou do jednotlivých segmentů jako u hodin. Orgány ležící v levé části těla vidíme v mapě pro levou duhovku, naopak orgán ležící v pravé části těla se nachází v mapě pro duhovku pravou. Co lze v duhovce například nalézt, jsme si již řekli, nicméně je třeba vědět, že „značky“ v oku neznamenají poškození duhovky či oka, nýbrž odrážejí stavy, které aktuálně probíhají v těle.

„Podle mého názoru existují pouze dvě základní barvy oka - modrá a hnědá; ostatní odstíny jsou způsobené dodatečným zabarvením duhovky (již zmíněné značky), které překrývá původní modrou či hnědou,“ říká Frank Navrátil. A co panenka? „Normální panenka neleží přesně uprostřed duhovky, ale nepatrně od středu směrem k nosu, nepatrně výše směrem k horní části oka, je kulatá a má od 4 do 5 mm v průměru. Při irisdiagnostice se posuzuje velikost oční panenky, případný posun či oploštění panenky a její hranice. Vše má svůj skrytý význam.“

Jaký jste typ?

Naše zdraví je ovlivňováno dvěma faktory - genotypem fenotypem. Genotyp je naše geneticky daná konstituce neboli tělesná stavba, se kterou se rodíme. Fenotyp je to, co rozvíjíme během svého života v závislosti na prostředí, stravě, citových zkušenostech atd. Výskyt určitých onemocnění (rakovina, cukrovka, alergie, astma…) prudce stoupá, je proto třeba bádat v organismu člověka v jeho celistvosti a najít příčiny těchto stavů.

Své zdraví si nemůžeme koupit za bohatství, ale pouze svým chováním. Strava a změna životního stylu mohou způsobit to, co klasická medicína nazývá zázrakem,“ upozorňuje irisdiagnostik. „Tělo má schopnost se samo uzdravit, pokud k tomu má vhodné podmínky. Proto je třeba dodat mu, co potřebuje, a také změnit myšlenky činy, které k onemocnění vedly… Nesoustřeďujte se na nemoc, ale na uzdravení!“

„Irisdiagnostika neodhaluje příznaky nemocí (tedy nemoc samotnou), ale zjišťuje disharmonii orgánů a tělních soustav, jež vede k nemoci. Jde tedy ke kořenu problému. Neměla by nahrazovat klasická lékařská vyšetření, spíše je doprovázet a být nápomocná, pokud klasická medicína neumí poskytnout vhodnou odpověď.

Všichni jsme jedineční, a máme proto své specifické potřeby pro uchování zdraví. Jako neexistují dvě stejné duhovky, neexistují dva stejní lidé. Potřebujeme poznat svůj zdravotní stav, vědět, do jaké genetické konstituce patříme a jaký je současný stav našich orgánů. Pak budeme vybaveni informacemi, které nám pomohou dodat tělu živiny, jichž máme nedostatek a které mohou zlepšit náš zdravotní stav,“ uzavírá Frank Navrátil.

A co vy? Možná téměř padáte pod tíhou problémů, nevíte přesně co udělat. Možností je mnoho, nicméně možná stačí prostě doslova jen otevřít oči…

Existuje 10 základních genetických typů oční konstituce: lymfaticko-hyperaktivní, lymfaticko-hypoaktivní, ledvinově-lymfatický, nervově-lymfatický, hydrolymfatický, hematogenní, smíšený, pletorický, hormonální, pojivově-tkáňový.

Z historie…

Nevíme přesně, kdy člověk poprvé zjistil, že existuje souvislost mezi částmi těla a oční duhovkou. Kořeny sahají do starověku, první historický doklad pak najdeme v knize „Chiromatica Medica“ z roku 1690. Od té doby až do dnešních dnů již byla oční duhovka podrobně zmapována.

Barva oka se může v průběhu života měnit v souvislosti se změnami zdravotního stavu člověka. Neexistuje žádný rychlý a zázračný způsob jak získat zpět zdraví. Musíme na sobě pracovat a změnit životní styl.

Dodatečné barvy v duhovce

Hnědá: odkazuje na játra;

oranžová: slinivka;

žlutá: ledviny (může být tolik žluti v modrém oku, až se zdá být zelené, ale skutečně zelené oko vlastně ani neexistuje);

červená: hormonální soustava;

mlhavě béžová či oranžově žlutá: štítná žláza, bušení srdce, zadržování tekutiny;

bílá: akutní zánět v dané oblasti;

šedá: chronické stavy poškození tkáně;

černá: bývá velice zřídka, značí závažné poškození orgánů;

ostatní barvy, např. fialová: dispozice k cukrovce apod.

Doporučujeme

Články odjinud