Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

| Autor: IŠ | Rubrika: Zdraví

Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na počítači, mrkne za minutu jen osmkrát! Mrkání přitom zajišťuje rovnoměrné rozložení slzného filmu na oku. Jen s ním totiž uvidíte ostře. Kvalitu vidění snižuje i kolísání vlhkosti vzduchu, jeho teploty či jiné vlivy okolního prostředí. Pokud k tomu přidáte sledování digitálního zařízení či celodenní práci na počítači, můžete očím zadělat na pořádný průšvih. Jak mu předejít?

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Co očím vadí

Syndromem suchého oka trpí 33 % populace. „Proto by zejména nositelé kontaktních čoček, kteří tráví většinu svého času používáním digitálních zařízení, měli své oči přizpůsobit změnám prostředí,“ říká optometrista Mgr. Pavel Beneš z Katedry optometrie a ortoptiky LF MU, Brno. Očím také vadí průvan, prach, suchý vzduch a příliš slabé či silné osvětlení. A také to, že upřeně hledí na jedno místo.

Cviky do kanceláře, které vám protáhnou záda

Hrbíte se jako paragraf a z denodenního posedávání v kanceláři vás bolí záda? Kromě toho, že je dobré občas se posadit do vzpřímené pozice, projít se po místnosti, tak si také můžete zacvičit. Fyzioterapeutka Martina Hušková z Lékařského domu Praha 7 připravila sadu cviků, kterými ochablé svaly v kanceláři protáhnete.

Následující »

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Dnes | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…