Oční víčka mohou varovat před infarktem

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Žlutá znaménka na víčku oka mohou signalizovat hrozící infarkt i další choroby. Vyplývá to z posledních výzkumů dánských vědců.



Podle nedávné studie dochází u pacientů s tzv. xantelazmaty, žlutými skvrnami na očních víčkách, o polovinu častěji k srdečním příhodám než u ostatních.

Xantelazmata jsou tvořena cholesterolem a podle odborníků mohou být známkou nezdravě vysoké hladiny tuků v krvi. Kardiologové se domnívají, že jejich výskyt může lékařům pomoci při diagnostikování rizikových pacientů.

Dánští experti z nemocnice Herlev sledovali zdravotní stav 12 745 pacientů od sedmdesátých let.
Během tří desetiletí se u 3 699 z nich vyvinul určitý typ kardiovaskulárního onemocnění a 8 507 osob zemřelo.

Ukázalo se, že lidé se žlutými znaménky u očí dostali o 48 procent častěji infarkt, o 39 procent častěji se u nich vyskytla jiná srdeční nemoc a o 14 procent častěji během průběhu studie umírali.

Podle autorů výzkumu je příčinou cholesterol, který se u osob s xantelazmaty ukládá v organizmu ve větší míře než u ostatních, čímž dochází k ucpávání cév.
"Většina lidí s xantelazmaty navštíví kožního lékaře z kosmetických důvodů. Ne každý je ale informován o vážném nebezpečí, které hrozí jeho srdci," uvádí se ve zprávě zveřejněné v odborném časopise British Medical Journal.

Závěry výzkumu potvrzují i američtí kardiologové Antonio Fernandez a Paul Thompson:"Xantelazmata mohou praktickým lékařům pomoci určit pacienty s vyšším rizikem kardiovaskulárních nemocí."


ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!







POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!



Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Dnes | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…