Oční víčka mohou varovat před infarktem

Oční víčka mohou varovat před infarktem

Žlutá znaménka na víčku oka mohou signalizovat hrozící infarkt i další choroby. Vyplývá to z posledních výzkumů dánských vědců.

Podle nedávné studie dochází u pacientů s tzv. xantelazmaty, žlutými skvrnami na očních víčkách, o polovinu častěji k srdečním příhodám než u ostatních.

Xantelazmata jsou tvořena cholesterolem a podle odborníků mohou být známkou nezdravě vysoké hladiny tuků v krvi. Kardiologové se domnívají, že jejich výskyt může lékařům pomoci při diagnostikování rizikových pacientů.

Dánští experti z nemocnice Herlev sledovali zdravotní stav 12 745 pacientů od sedmdesátých let. Během tří desetiletí se u 3 699 z nich vyvinul určitý typ kardiovaskulárního onemocnění a 8 507 osob zemřelo.

Ukázalo se, že lidé se žlutými znaménky u očí dostali o 48 procent častěji infarkt, o 39 procent častěji se u nich vyskytla jiná srdeční nemoc a o 14 procent častěji během průběhu studie umírali.

Podle autorů výzkumu je příčinou cholesterol, který se u osob s xantelazmaty ukládá v organizmu ve větší míře než u ostatních, čímž dochází k ucpávání cév. "Většina lidí s xantelazmaty navštíví kožního lékaře z kosmetických důvodů. Ne každý je ale informován o vážném nebezpečí, které hrozí jeho srdci," uvádí se ve zprávě zveřejněné v odborném časopise British Medical Journal.

Závěry výzkumu potvrzují i američtí kardiologové Antonio Fernandez a Paul Thompson:"Xantelazmata mohou praktickým lékařům pomoci určit pacienty s vyšším rizikem kardiovaskulárních nemocí."

ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

Doporučujeme

Články odjinud