Od rána v pohybu

| Autor: MS | Rubrika: Zdraví

Podle průzkumu, který jsme uspořádali na stránkách Hnutí za dobrou snídani, celé tři čtvrtiny z nás sportují minimálně jednou týdně. To ukazuje, že členové Hnutí za dobrou snídani si velmi potrpí na zdravý životní styl, který začínají už správnou snídaní. A dobře dělají!

Doktorka Kateřina Cajthamlová považuje pravidelné cvičení za nezbytnou součást dne: „Nejvhodnější doba ke cvičení je ráno nalačno – to je tělo na startu a spaluje nejlépe. Během dne je vhodné několikrát zvýšit tepovou frekvenci na úroveň aerobního spalování a hlavně: pravidelně a po malých dávkách jíst a nezapomínat na snídani!“

Podle odborníků má pravidelný pohyb výrazný vliv nejen na zdraví, ale i na naši psychiku. Kromě toho, že pohybová aktivita přenáší kyslík i do nejvzdálenějších buněk těla, také odbourává stres a posiluje imunitu těla. Pohybem ale rozhodně nemusí být jen trénink v posilovně – stejně tak můžeme za zdravý pohyb považovat třeba svižnou chůzi z práce domů nebo každodenní vyšlápnutí do třetího patra. Tato aktivita by měla být přizpůsobena našemu zdravotnímu stavu a měla by být řádně doplněna správnou stravou.

Jak již bylo řečeno, nejvhodnější je začít aktivní den malou rozcvičkou hned po ránu. Ještě před snídaní naše tělo nejlépe spaluje. Také skvěle vyhládneme a můžeme si tak vyváženou snídani lépe vychutnat. A jak by mělo vypadat nejdůležitější jídlo dne, tedy snídaně? Měla by obsahovat obiloviny (například cereální sušenky), mléčný výrobek (třeba jogurt), ovoce nebo zeleninu a dostatek tekutin (ovocná šťáva zředěná vodou nebo čaj).

Ať už jste vegetarián, nebo fanoušek klasické české stravy, vždy můžete dodržovat několik zásad vyváženého stravování. Ta nejdůležitější již byla zmíněna: jíst pravidelně a po malých dávkách. Rozhodně je dobré tělo pořádně nastartovat cereální snídaní, povzbudit dobrým obědem a potom porce k večeru pomalu snižovat. Mezitím nezapomínejte na malé svačiny v podobě ovoce a dostatek tekutin.

zdroj: AMI Communications

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…