Od rána v pohybu

| Autor: MS | Rubrika: Zdraví

Podle průzkumu, který jsme uspořádali na stránkách Hnutí za dobrou snídani, celé tři čtvrtiny z nás sportují minimálně jednou týdně. To ukazuje, že členové Hnutí za dobrou snídani si velmi potrpí na zdravý životní styl, který začínají už správnou snídaní. A dobře dělají!

Doktorka Kateřina Cajthamlová považuje pravidelné cvičení za nezbytnou součást dne: „Nejvhodnější doba ke cvičení je ráno nalačno – to je tělo na startu a spaluje nejlépe. Během dne je vhodné několikrát zvýšit tepovou frekvenci na úroveň aerobního spalování a hlavně: pravidelně a po malých dávkách jíst a nezapomínat na snídani!“

Podle odborníků má pravidelný pohyb výrazný vliv nejen na zdraví, ale i na naši psychiku. Kromě toho, že pohybová aktivita přenáší kyslík i do nejvzdálenějších buněk těla, také odbourává stres a posiluje imunitu těla. Pohybem ale rozhodně nemusí být jen trénink v posilovně – stejně tak můžeme za zdravý pohyb považovat třeba svižnou chůzi z práce domů nebo každodenní vyšlápnutí do třetího patra. Tato aktivita by měla být přizpůsobena našemu zdravotnímu stavu a měla by být řádně doplněna správnou stravou.

Jak již bylo řečeno, nejvhodnější je začít aktivní den malou rozcvičkou hned po ránu. Ještě před snídaní naše tělo nejlépe spaluje. Také skvěle vyhládneme a můžeme si tak vyváženou snídani lépe vychutnat. A jak by mělo vypadat nejdůležitější jídlo dne, tedy snídaně? Měla by obsahovat obiloviny (například cereální sušenky), mléčný výrobek (třeba jogurt), ovoce nebo zeleninu a dostatek tekutin (ovocná šťáva zředěná vodou nebo čaj).

Ať už jste vegetarián, nebo fanoušek klasické české stravy, vždy můžete dodržovat několik zásad vyváženého stravování. Ta nejdůležitější již byla zmíněna: jíst pravidelně a po malých dávkách. Rozhodně je dobré tělo pořádně nastartovat cereální snídaní, povzbudit dobrým obědem a potom porce k večeru pomalu snižovat. Mezitím nezapomínejte na malé svačiny v podobě ovoce a dostatek tekutin.

zdroj: AMI Communications

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

Dnes | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Včera | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…