Od rána v pohybu

| Autor: MS | Rubrika: Zdraví

Podle průzkumu, který jsme uspořádali na stránkách Hnutí za dobrou snídani, celé tři čtvrtiny z nás sportují minimálně jednou týdně. To ukazuje, že členové Hnutí za dobrou snídani si velmi potrpí na zdravý životní styl, který začínají už správnou snídaní. A dobře dělají!

Doktorka Kateřina Cajthamlová považuje pravidelné cvičení za nezbytnou součást dne: „Nejvhodnější doba ke cvičení je ráno nalačno – to je tělo na startu a spaluje nejlépe. Během dne je vhodné několikrát zvýšit tepovou frekvenci na úroveň aerobního spalování a hlavně: pravidelně a po malých dávkách jíst a nezapomínat na snídani!“

Podle odborníků má pravidelný pohyb výrazný vliv nejen na zdraví, ale i na naši psychiku. Kromě toho, že pohybová aktivita přenáší kyslík i do nejvzdálenějších buněk těla, také odbourává stres a posiluje imunitu těla. Pohybem ale rozhodně nemusí být jen trénink v posilovně – stejně tak můžeme za zdravý pohyb považovat třeba svižnou chůzi z práce domů nebo každodenní vyšlápnutí do třetího patra. Tato aktivita by měla být přizpůsobena našemu zdravotnímu stavu a měla by být řádně doplněna správnou stravou.

Jak již bylo řečeno, nejvhodnější je začít aktivní den malou rozcvičkou hned po ránu. Ještě před snídaní naše tělo nejlépe spaluje. Také skvěle vyhládneme a můžeme si tak vyváženou snídani lépe vychutnat. A jak by mělo vypadat nejdůležitější jídlo dne, tedy snídaně? Měla by obsahovat obiloviny (například cereální sušenky), mléčný výrobek (třeba jogurt), ovoce nebo zeleninu a dostatek tekutin (ovocná šťáva zředěná vodou nebo čaj).

Ať už jste vegetarián, nebo fanoušek klasické české stravy, vždy můžete dodržovat několik zásad vyváženého stravování. Ta nejdůležitější již byla zmíněna: jíst pravidelně a po malých dávkách. Rozhodně je dobré tělo pořádně nastartovat cereální snídaní, povzbudit dobrým obědem a potom porce k večeru pomalu snižovat. Mezitím nezapomínejte na malé svačiny v podobě ovoce a dostatek tekutin.

zdroj: AMI Communications

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…