Okurky hydratují pokožku, rajčata zmírňují akné, cuketa dodává jiskrný vzhled

Okurky hydratují pokožku, rajčata zmírňují akné, cuketa dodává jiskrný vzhled

Zelenina je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a ochranných látek. Málokdo však ví, že je i výbornou přísadou na výrobu domácí kosmetiky. Vyzkoušejte ji s námi!

Rajčata

Rajčata jsou bohatá na vitamíny A, C, E a kyselinu listovou. Kosmetika z nich má silné čistící účinky. Je vhodná pro mastnou a smíšenou pokožku.

Čisticí rajčatová maska

Potřebujeme: 1 rozmačkané rajče, 1 lžíci tvarohu, 5 kapek citronové šťávy Postup: Všechny uvedené ingredience rozmícháme, hotovou směs naneseme na obličej a necháme 25 minut působit. Pak opláchneme teplou vodou.

Sluneční tonikum Na červenou a podrážděnou pokožku po opalování rozetřeme uklidňující prostředek, který si připravíme z 1 šálku vychlazené zakysané smetany, do které přimícháme 2 lžíce rajčatové šťávy. Naneseme na postižená místa a necháme půl hodiny působit. Poté opláchneme.

Okurky

Okurky jsou cenným zdrojem vitamínu C, skupiny vitamínů B, kyseliny křemičité a vody. Okurková kosmetika pokožku hydratuje, osvěžuje a napíná.

Hydratující okurková maska

Potřebujeme: 1 menší najemno nastrouhanou okurku, 1 polévkovou lžící smetany, 2 polévkové lžíce jemně mletého lněného semene Postup: Všechny uvedené ingredience smícháme. Vzniklou směs naneseme na obličej, krk a dekolt a necháme 25 minut působit, poté opláchneme.

Maska ze semen okurky

Semenná maska působí velmi příznivě na mastnou a pórovitou pokožku obličeje. Potřebujeme: 2 polévkové lžíce mletých okurkových semen, 1 - 2 lžíce smetany. Postup: Semena rozmixujeme a smícháme se smetanou. Vzniklou směs naneseme na očištěný obličej a necháme 30 minut působit. Poté pokožku důkladně opláchneme. Většího účinku můžeme dosáhnout, když si přidáme do této masky ještě mleté dýňové semínko v poměru 1:1.

Okurková šťáva tiší kožní neduhy

Čerstvě vylisovaná šťáva z okurky je úžasně hojivým prostředkem na ekzémy, lupénku, kopřivku, akné. Stačí ji 1 x denně nanést na ložiska a nechat zaschnout. Pak kůži namažeme mandlovým olejem.

Okurkové mazání na unavené nohy

Potřebujeme: 3 dl čerstvě vymačkané šťávy z okurky, 2 dl 60% lihu (nebo ovocné pálenky) Postup: Obě ingredience smícháme a nalijeme do skleněné lahve. Tinkturou natíráme bolavé a unavené končetiny, nejlépe večer. Skladujeme v lednici.

Okurka zmírňuje spáleniny

Okurková šťáva mírní a léčí následky slunečního úpalu.

Mrkev

Tato zelenina se může pyšnit hojivými a regeneračními účinky. Proto je vhodná na ošetření citlivé, zralé a podrážděné pokožky.

Mrkvová šťáva zklidní kožní problémy

Čerstvě vylisovaná šťáva z mrkve je úžasně hojivým prostředkem na ekzémy, lupénku, kopřivku, akné. Stačí ji 1 x denně nanést na ložiska a nechat zaschnout. Pak kůži namažeme mandlovým olejem.

Výživná pleťová maska z mrkve

Potřebujeme: 2 lžíce smetany, 1 žloutek, 1 lžičku čerstvé mrkvové šťávy. Postup: Všechny přísady smícháme a vzniklou směs pak naneseme na obličej a necháme 20 minut působit, potom pokožku opláchneme teplou vodou.

Regenerující maska z mrkve

Potřebujeme: 1 lžíci najemno nastrouhané mrkve, 1 lžíci tučného tvarohu, 1 lžičku medu, půl lžičky citronové šťávy Postup: Všechny uvedené přísady smícháme dohromady, vzniklou směs naneseme na obličej a dekolt a necháme 20 minut působit. Po uplynutí této doby opláchneme teplou vodou.

Klepněte pro větší obrázek

Cuketa

Cuketová kosmetika je vhodná pro suchou a podrážděnou pokožku. Její semena můžeme s úspěchem použít na mastnou nebo smíšenou pleť.

Cuketová pleťová maska

Potřebujeme: 2 lžíce najemno nastrouhané cukety, 3 kapky citronové šťávy a 1 lžíci jemně mletých ovesných vloček, 2 lžíce vroucí vody

Postup: Vločky přelijeme vroucí vodou a necháme vychladnout, pak přimícháme cuketu a citronovou šťávu. Směs naneseme na obličej, krk a dekolt a necháme 20 minut působit. Potom dobře smyjeme. Tato maska pleť projasní a vypne.

Maska ze semen cukety

Semenná maska působí velmi příznivě na mastnou a pórovitou pokožku obličeje. Potřebujeme: 2 polévkové lžíce mletých cuketových semen, 1 - 2 lžíce smetany. Postup: Semena rozmixujeme a smícháme se smetanou. Vzniklou směs naneseme na očištěný obličej a necháme 30 minut působit. Poté pokožku důkladně opláchneme. Většího účinku můžeme dosáhnout, když si přidáme do této masky ještě mleté dýňové semínko v poměru 1:1. Cuketa zmírňuje spáleniny Cuketová šťáva mírní a léčí následky slunečního úpalu.

Doporučujeme

Články odjinud