Olivový olej chrání před rakovinou prsu

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Evropská středomořská strava a její blahodárné účinky na zdraví člověka nenechávají spát americké odborníky. Vědci z illinoiského Evanstonu nedávno zjistili, proč by právě řecká a italská kuchyně měla zajímat především ženy.

Olivový olej, který středomořská jídla obsahují v neobyčejně vysokém množství, může totiž chránit před rakovinou prsu. Dokazuje to série nedávných laboratorních testů, která v olivovém oleji potvrdila vysoké množství blahodárných mastných kyselin.

Přesto je však podle samotných expertů třeba brát výsledky jejich studie s jistým odstupem, neboť se jedná o laboratorní testy a nelze tudíž výsledky okamžitě aplikovat na praktické využití v klinické medicíně.

„Náš výzkum je podporou předchozích epidemiologických studií, které prokazovaly, že středomořský jídelníček má výrazné ochranné účinky před rakovinnou, srdečními chorobami a stárnutím,“ prohlásil vedoucí výzkumného týmu.

Středomořská strava je označována také za „stravu chudých“. Je typická především čerstvou zeleninou, ovocem, celozrnnými potravinami a luštěninami, ořechy a také olivovým olejem. Zatímco olej lisovaný z plodů olivovníku je bohatý na omega-3 nenasycené mastné kyseliny, ovoce, zelenina a ořechy obsahují celou řadu antioxidantů různých povah. Tyto látky souborně pak zabraňují škodlivinám v těle člověka, aby porušovaly buňky a buněčné struktury a ochraňují je také před rakovinným bujením. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…