Blahodárné účinky kvalitního olivového oleje se opět potvrdily. Španělští vědci v něm objevili látku, díky níž se vysvětluje souvislost mezi sníženým výskytem rakoviny prsu u lidí, kteří ho ve své stravě hojně používají.
Extra panenský olivový olej, vyráběný lisováním za studena bez tepelné nebo chemické úpravy, obsahuje rostlinné látky, které se během rafinace ztrácejí.
Odborníci laboratorně zkoumali účinky jeho jednotlivých komponentů na rakovinné buňky. Zjistili, že ty jeho součásti, v nichž jsou obsaženy rostlinné polyfenoly, efektivně potlačují gen nádoru prsu HER2.
"Náš objev poprvé odhalil, že všechny hlavní komplexní fenoly v extra panenském olivovém oleji drasticky potlačují aktivitu genu HER2 v lidských nádorových buňkách," vysvětluje doktor Javier Menendez z Katalánského institutu onkologie.
Zároveň ale dodává, že výsledky studie je třeba posuzovat opatrně:
"Aktivní rostlinné látky působí proti zhoubnému bujení na laboratorně vypěstovaných buněčných kulturách v koncentracích, kterých konzumací oleje v normálním životě jen těžko dosáhneme."
Menendez přesto doporučuje rostlinné polyfenoly prostřednictvím olivového oleje konzumovat. Pevně věří, že nová zjištění jeho týmu pomohou najít účinný lék proti rakovině prsu.