Omega-3-mastné kyseliny chrání lidský zrak

Omega-3-mastné kyseliny chrání lidský zrak

Potrava bohatá na omega-3-mastné kyseliny pomáhá oddálit ztrátu zraku. Podle posledních výzkumů brání tyto kyseliny rozvoji degenerace žluté skvrny, onemocnění, které postihuje nejčastěji seniory.

Žlutá skvrna (makula) je částí oční sítnice zodpovědná za centrální vidění. Nová studie amerických vědců se zaměřila na 2924 pacientů nad šedesát let, kterým byly podávány čtyři různé doplňky stravy: placebo, antioxidanty, zinek a antioxidanty i zinek. Všichni respondenti si dělali písemné záznamy o tom, co jí, a pravidelně docházeli na lékařské vyšetření zraku a celkového zdravotního stavu. Ukázalo se, že bez ohledu na to, jaké potravinové doplňky užívali, u těch, jejichž strava byla bohatá na omega-3-mastné kyseliny, se zpomalil rozvoj degenerace žluté skvrny o čtvrtinu.

"Náš výzkum potvrdil, že strava ovlivňuje zrak a změna jídelníčku může být prevencí před degenerací žluté skvrny," vysvětluje Dr. C-J Chiu z Tuftsovy univerzity v Bostonu a doporučuje nahradit červené maso rybami a živočišné tuky rostlinnými. Ty jsou nejbohatším zdrojem těchto látek, které také snižují hladinu cholesterolu, brání vzniku kardiovaskulárních chorob, chrání nervovou soustavu a posilují obranyschopnost organismu.

Doporučujeme

Články odjinud