Onemocnění dásní vyvolává předčasný porod

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

K tomuto překvapivému závěru došli američtí vědci. Zjistili, že těhotné ženy, trpící onemocněním dásní jsou častěji ohroženy předčasným porodem než ženy, které touto poruchou netrpí.

Onemocnění dásní vyvolává předčasný porod


K tomuto překvapivému
závěru došli američtí vědci. Zjistili, že těhotné ženy, trpící onemocněním dásní
jsou častěji ohroženy předčasným porodem než ženy, které touto poruchou netrpí.
Vědci ze Severní Karolíny v USA vyšetřili stav dásní před a po porodu u 850 rodiček.
Výsledky překvapily samotné vědce – v případě, že měly ženy chronický nebo
akutní zánět dásní, riziko předčasného porodu bylo více než dvojnásobně vyšší!


Vedoucí výzkumného týmu doktor Steven Offenbacher vyslovil hypotézu, že důvodem
zvýšeného počtu předčasných porodů jsou bakterie, které se vyvíjejí a šíří
v dutině ústní matky. Svou přítomností v těle těhotné ženy pak výrazně ohrožují
plod.

Vědci jsou přesvědčeni, že rozvinuté onemocnění dásní může být pro dítě
stejně zhoubné jako je například nadměrné požívání alkoholu či drog matkou v
době těhotenství.

„Nyní, když jsme zjistili, že onemocnění dásní, které nemusí být nutně
spojeno s nedostatečnou hygienou dutiny ústní, je skutečně velmi nebezpečné pro
zdraví plodu, jsme schopni vypracovat preventivní léčbu těhotných žen a podstatně
snížit riziko předčasného porodu,“ konstatoval doktor Offenbacher.

Výsledky tohoto výzkumu již byly zveřejněny v materiálech každoročního sympózia
Annual Meeting of International Association for Dental Research, které se uskutečnilo v
San Diegu.


Zdroj: Plus


Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…