Opalujte se zdravě a bezpečně

Opalujte se zdravě a bezpečně

S opalováním se to má jako s alkoholem či čokoládou. Většina odborníků upozorňuje na negativa a rizika, ale stejně tak se najde mnoho kladných věcí, kvůli kterým nelze ani jedno zavrhovat. Pít, mlsat i opalovat se lze zdravě a bezpečně, nicméně vždy platí – všeho s mírou.

Co nám opalování přináší? Kromě toho, že snědá pokožka vypadá atraktivně a opálený člověk působí štíhleji, má i další blahodárné účinky. Sluneční světlo je totiž potřebné pro tvorbu vitamínu D, který napomáhá tvorbě kostí a jejich mineralizaci. Prospěšný je též pro zdravé zuby a nervový systém. Opalování v přiměřené míře rovněž může pomoci v případě kožních potíží. A především – slunce nás nabíjí energií a pozitivní náladou, je tedy přímo balzámem pro naši psychiku.

V případě opalování ovšem opravdu platí, že méně znamená více a nic se nemá přehánět. S prvními jarními paprsky nás to na sluníčko láká, zpočátku, kdy kůže ještě není na opalování zvyklá, bychom se ale neměli slunit více než několik minut. Na přímém slunci nikdy nepobývejte mezi jedenáctou a patnáctou hodinou. Naopak podvečerní parsky dodají přirozené a nejdéle trvající opálení.

Čím to je, že někdo se spálí během okamžiku, a jinému paprsky neuškodí ani po dlouhém pobytu na slunci? Záleží na fototypu pokožky. Rozlišujeme celkem čtyři stupně. Zatímco člověk s nejcitlivější kůží může na slunci bez obav strávit opravdu jen pár minut, šťastlivci ze čtvrté skupiny se mohou bezpečně vystavit parskům až na tři čtvrtě hodiny.

Základem pro bezpečné a co nejzdravější opalování je vhodný výběr ochranných prostředků. Tím nejdůležitějším jsou opalovací krémy, které chrání proti slunečnímu záření. Důležité je, aby obsahovaly ochranu jak proti UVA, tak proti UVB záření. Vždy volte co nejvyšší ochranný faktor, a to nejen u može, ale i v našich zeměpisných šířkách. Číslo faktoru je vlastně násobek počtu minut, které můžete strávit na slunci bez použití krému. Pokud tedy se svým typem pokožky máte doporučeno slunit se 15 minut, po použití opalovacího krému s faktorem deset se můžete pod paprsky vyhřívat 150 minut.

Při mazání krémem rozhodně nezapomínejte na citlivé části těla! Na rty naneste pomádu s vysokým ochranným faktorem, a pokud se opalujete bez horního dílu plavek, chraňte pečlivě bradavky. Spálit si můžete dokonce i pokožku pod vlasy, proto je dobré chránit si hlavu kloboukem či čepicí. Rozhodně nepodceňujte péči o pokožku po opalování.

Poslouží vám jakákoli hydratační mléka, oleje či balzámy, které rozpálenou citlivou kůži zchladí, zavodní a zregenerují. Pokud cítíte, že už bylo opalování přes míru a kůže vás začíná nepříjemně pálit, použijte třeba mléko na bázi panthenolu nebo vyzkoušejte obklad z vychlazeného černého nebo zeleného čaje. Používání hydratačního mléka má i další příznivý efekt – opalování vám mnohem déle vydrží. Suchá nevyživovaná pokožka zešupinkovatí a přichází nechvalně známé loupání kůže.

Své pokožce můžete pomoci i zevnitř pomocí nejrůznějších doplňků výživy. V každé lékárně například zakoupíte Beta karoten, který pokožku připravuje na účinky slunečního záření. Začněte ho ale užívat již měsíc před plánovaným opalováním. Beta karoten navíc napomáhá k déle trvajícímu opálení. Kůži prospívá také zinek, který podporuje hojení kůže, a vitamín E, který chrání proti volným kyslíkovým radikálům (vznikají pod vlivem působení UV paprsků).

ČTĚTE TAKÉ:
Orbion: Portál pro cestovatele

Doporučujeme

Články odjinud