Operace kvůli nadváze jsou stále populárnější

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Stále častěji se vrhají do rukou chirurgů obézní lidé, u nichž selhaly diety, cvičební programy i různé potravinové přípravky na snížení váhy. A to i přesto, že podvazování žaludku je určitým zdravotním rizikem. Už během operace totiž může dojít ke komplikacím.

"Jsem přesvědčený, že zemřít na operačním stole při operaci, kterou se snažím zlepšit svůj život, je daleko lepší, než žít s neuvěřitelnou nadváhou a nemoci si nic dopřát," míní Ken Powers, který vážil téměř 250 kilogramů a laparoskopické podvázání žaludku mu pomohlo zhubnout za dva roky na polovinu.

Jak uvádějí američtí lékaři, oproti roku 1998 stoupl letos počet operací spojených s nadváhou čtyřnásobně. I když jsou pooperační komplikace skutečně možné, jejich pravděpodobnost se rok od roku snižuje. Mnozí pacienti se navíc domnívají, že když podvázání žaludku nepodstoupí, riskují svůj život daleko více.

"Jedná se o operaci, která lidem vrací možnost plnohodnotně žít," uvedl doktor Janey Pratt, který pracuje jako chirurg v Centru pro hubnutí Massachusettské všeobecné nemocnice v Bostonu. Pratt podle vlastních slov vykoná na tři sta operací žaludku ročně.

Chirurgové nicméně upozorňují, že podvázání žaludku by mělo být mezi možnostmi jak zhubnout, až na posledním místě. Rizikem operace je vytvoření krevních sraženin, infekcí v ráně a také prosakování žaludku.
"Snažíme se s pacienty probrat nejdříve speciální cvičení a diety a pokud všechno selže, teprve pak diskutujeme o chirurgickém zákroku, jímž zmenšíme velikost lidského žaludku a tak člověku znemožníme nadměrný přísun potravy," vysvětlil doktor Pratt. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…