Opět fit po léčbě antibiotiky

| Autor: Martina Machová | Rubrika: Zdraví

Antibiotika – špatný pán a dobrý sluha, který sice organismus zbaví zásadního problému, avšak některé drobné potíže naopak přinese. Jak být po léčbě opět fit?

Opět fit po léčbě antibiotiky

Odhaduje se, že v období vlády Karla IV., během největší morové epidemie u nás, vzala „černá smrt“ život takřka polovině tehdejšího obyvatelstva. Středověk byl v tomto ohledu nelítostný. Kdyby v té době existovala antibiotika, nebylo by tisíců sirotků, vdov a vdovců. Antibiotika se však vypořádají nejen s vysoce infekčním morem, ale i s celou řadou do té doby takřka neřešitelných nemocí. Dokonce i obětí všech válek v historii lidstva by bylo mnohem méně, kdyby byla antibiotika běžně dostupná. Zranění tehdy houfně umírali kvůli bakteriálním infekcím v jinak léčitelných ranách – smrt byla velmi krutá a bolestivá.

Odvrácená tvář „superhrdiny“

Naneštěstí většina převratných objevů v dějinách lidstva po čase ukáže i svou odvrácenou tvář. A bohužel tomu tak je i v případě antibiotik. Nadšené, mnohdy preventivní, a často i neopodstatněné nadužívání antibiotik, a také nedůslednost mnoha pacientů, kteří nedodržují léčbu a antibiotika odloží ihned, jakmile se jim uleví, vede k tomu, že se některé bakteriální kmeny stávají k antibiotikům rezistentní. Objevují se též zmutované „superodolné“ bakterie a farmakologický průmysl je nucen vyvíjet nové a účinnější typy antibiotik. Mnozí odborníci varují, že je tento trend dlouhodobě neudržitelný.

Špatný pán a dobrý sluha: Nejčastější negativní důsledky léčby

Bylo by chybou se domnívat, že antibiotika udělají v případě nemoci veškerou práci za vás! I supermoderní antibiotika potřebují podporu vašeho imunitního systému, bez jeho podpory to nezvládnou. Vyčerpaný organismus si potom v době rekonvalescence jistě zaslouží vaši laskavou péči. Zvláště v případě, že vás nemile překvapily vedlejší účinky léčby. Těmi jsou nejčastěji zažívací problémy (průjmy, zácpa a nevolnost), neboť antibiotika v organismu likvidují jak bakterie patogenní, tak „přátelské“. Ty například v zažívacím traktu pomáhají při trávení a regulují pohyb i funkci střev.

Tyto bakterie navíc hrají nezastupitelnou roli v imunitních pochodech v organismu a umožňují vstřebávání některých důležitých vitamínů a minerálů. Přátelské bakterie osidlují nejen střeva, ale například i urogenitální ústrojí; proto mnohé dámy po léčbě antibiotiky nemile překvapí nepříjemná kvasinková infekce. Některé typy antibiotik také značně zatěžují játra a ledviny a mohou způsobit i alergickou reakci, v lehčím případě kožní přecitlivělost.

Po léčbě zpět do kondice: PRObiotika a PREbiotika

Už během léčby je naprosto nutné nepřetěžovat organismus (sportem, nezdravým jídlem, alkoholem apod.). Po ukončení léčby je vhodné konzumovat již notoricky známá probiotika ve formě doplňků stravy a probioticky působící potraviny (jogurty, zákysy apod.). Účinky probiotik je vhodné doplnit prebiotiky (nestravitelné složky potravin sloužící jako „zahradnický substrát“ pro růst probiotik). Mezi nejběžnější prebiotika patří vláknina, laktulóza a oligosacharidy. V lékárnách lze, kromě prebiotik a probiotik, zakoupit i synbiotika, což jsou kombinované preparáty prebiotik a probiotik .

Po léčbě zpět do kondice: Přírodní pomocníci

Mezi osvědčené přírodní pomocníky patří v těchto případech sladkovodní řasa chlorella a další tzv. zelené potraviny (např. mladý ječmen či pšenice). Osvědčuje se i gel či šťáva z rostliny aloe vera. Chlorella disponuje probiotickými, prebiotickými i imunomodulačními účinky a je skvělým doplňkem očistných kůr, kdy tělu pomůže vyloučit nahromaděné odpadní látky. Navíc obsahuje značné množství vitamínů, minerálů, vlákniny a kvalitních bílkovin. V případě, že trpíte střevními problémy, oceníte tonizační účinky gelu či šťávy z aloe vera. Vašemu tělu samozřejmě prospějete lehkou a zdravou stravou, dostatkem kvalitních tekutin, odpočinku i spánku, a jen pozvolným zapojováním do obvyklých sportovních aktivit.

NÁŠ TIP: Zdravým, tuzemským a tradičně českým zdrojem probiotik, prebiotik a vitamínů je poctivě kysané zelí.

 

Další články z rubriky

Trápí vás bolesti žaludku? Tyto věci nedělejte nalačno!

Trápí vás bolesti žaludku? Tyto věci nedělejte nalačno!

Včera | Problémy se žaludkem rozhodně nejsou nic příjemného. Mohou mít řadu příčin, někdy si je ale možná…

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

23. 9. | 10 | Jídlo hraje na cestách důležitou roli. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme…

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…