Ořechy snižují riziko vzniku cukrovky

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Ořechy byly významnou součástí jídelníčku již našich paleolitických předků a v celkem hojné míře je lidé konzumovali až do 19. století. Dnes je kromě církevních svátků na našich stolech prakticky nevidíme. Důvodem je vžitý mýtus, že se po ořechách tloustne.

Opak je však pravdou, pokud někdo tvrdí, že po ořechách přibral, musel jich sníst nejméně kilo denně. Vědci totiž prokázali, že ořechy mají na lidský organismus jednoznačně pozitivní vliv. Především snižují riziko onemocnění cukrovkou. Vyplývá to ze studie doktora Rui Janga z Brigham and Women’s Hospital v Bostonu, v americkém státě Massachusetts.

Výsledky studie berou lékaři velmi vážně, neboť se jí zúčastnilo 83 000 žen, na které po dobu 20 let dohlížel odborný personál nemocnice. Přinesla mnoho zajímavých výsledků a mimo jiné z ní vyplynulo, že počet onemocnění cukrovkou byl ve skupině lidí, kteří alespoň obden konzumovali ořechy, o 16% nižší. Pokud však dotyční jedli ořechy denně, riziko kleslo o plnou třetinu.

Vliv ořechů na vývoj cukrovky je přičítán vysokému obsahu jedné z mastných kyselin, o níž se ví, že má také protizánětlivé účinky. Pozitivní je i vysoký obsah antioxidantů, vitamínu E, selenu a magnézia. (Plus)

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Dnes | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Dnes | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…