Ořechy snižují riziko vzniku cukrovky

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Ořechy byly významnou součástí jídelníčku již našich paleolitických předků a v celkem hojné míře je lidé konzumovali až do 19. století. Dnes je kromě církevních svátků na našich stolech prakticky nevidíme. Důvodem je vžitý mýtus, že se po ořechách tloustne.

Opak je však pravdou, pokud někdo tvrdí, že po ořechách přibral, musel jich sníst nejméně kilo denně. Vědci totiž prokázali, že ořechy mají na lidský organismus jednoznačně pozitivní vliv. Především snižují riziko onemocnění cukrovkou. Vyplývá to ze studie doktora Rui Janga z Brigham and Women’s Hospital v Bostonu, v americkém státě Massachusetts.

Výsledky studie berou lékaři velmi vážně, neboť se jí zúčastnilo 83 000 žen, na které po dobu 20 let dohlížel odborný personál nemocnice. Přinesla mnoho zajímavých výsledků a mimo jiné z ní vyplynulo, že počet onemocnění cukrovkou byl ve skupině lidí, kteří alespoň obden konzumovali ořechy, o 16% nižší. Pokud však dotyční jedli ořechy denně, riziko kleslo o plnou třetinu.

Vliv ořechů na vývoj cukrovky je přičítán vysokému obsahu jedné z mastných kyselin, o níž se ví, že má také protizánětlivé účinky. Pozitivní je i vysoký obsah antioxidantů, vitamínu E, selenu a magnézia. (Plus)

Další články z rubriky

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Včera | 8 | Jídlo hraje na cestách důležitou roli. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme…

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…