Ořechy snižují riziko vzniku cukrovky

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Ořechy byly významnou součástí jídelníčku již našich paleolitických předků a v celkem hojné míře je lidé konzumovali až do 19. století. Dnes je kromě církevních svátků na našich stolech prakticky nevidíme. Důvodem je vžitý mýtus, že se po ořechách tloustne.

Opak je však pravdou, pokud někdo tvrdí, že po ořechách přibral, musel jich sníst nejméně kilo denně. Vědci totiž prokázali, že ořechy mají na lidský organismus jednoznačně pozitivní vliv. Především snižují riziko onemocnění cukrovkou. Vyplývá to ze studie doktora Rui Janga z Brigham and Women’s Hospital v Bostonu, v americkém státě Massachusetts.

Výsledky studie berou lékaři velmi vážně, neboť se jí zúčastnilo 83 000 žen, na které po dobu 20 let dohlížel odborný personál nemocnice. Přinesla mnoho zajímavých výsledků a mimo jiné z ní vyplynulo, že počet onemocnění cukrovkou byl ve skupině lidí, kteří alespoň obden konzumovali ořechy, o 16% nižší. Pokud však dotyční jedli ořechy denně, riziko kleslo o plnou třetinu.

Vliv ořechů na vývoj cukrovky je přičítán vysokému obsahu jedné z mastných kyselin, o níž se ví, že má také protizánětlivé účinky. Pozitivní je i vysoký obsah antioxidantů, vitamínu E, selenu a magnézia. (Plus)

Další články z rubriky

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Včera | Pokud na vás přišly jarní deprese a únava, je načase si s nimi poradit. Stačí čerpat vitalitu z…

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

26. 4. | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

24. 4. | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…