Ořechy snižují riziko vzniku cukrovky

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Ořechy byly významnou součástí jídelníčku již našich paleolitických předků a v celkem hojné míře je lidé konzumovali až do 19. století. Dnes je kromě církevních svátků na našich stolech prakticky nevidíme. Důvodem je vžitý mýtus, že se po ořechách tloustne.

Opak je však pravdou, pokud někdo tvrdí, že po ořechách přibral, musel jich sníst nejméně kilo denně. Vědci totiž prokázali, že ořechy mají na lidský organismus jednoznačně pozitivní vliv. Především snižují riziko onemocnění cukrovkou. Vyplývá to ze studie doktora Rui Janga z Brigham and Women’s Hospital v Bostonu, v americkém státě Massachusetts.

Výsledky studie berou lékaři velmi vážně, neboť se jí zúčastnilo 83 000 žen, na které po dobu 20 let dohlížel odborný personál nemocnice. Přinesla mnoho zajímavých výsledků a mimo jiné z ní vyplynulo, že počet onemocnění cukrovkou byl ve skupině lidí, kteří alespoň obden konzumovali ořechy, o 16% nižší. Pokud však dotyční jedli ořechy denně, riziko kleslo o plnou třetinu.

Vliv ořechů na vývoj cukrovky je přičítán vysokému obsahu jedné z mastných kyselin, o níž se ví, že má také protizánětlivé účinky. Pozitivní je i vysoký obsah antioxidantů, vitamínu E, selenu a magnézia. (Plus)

Další články z rubriky

8 věcí, za které může menstruace: Kdy máme chuť na sex a kdy jsme nejkrásnější?

8 věcí, za které může menstruace: Kdy máme chuť na sex a kdy jsme…

Dnes | Co by člověk, tedy žena neudělala pro zachování lidského rodu. Ale kdo má ty bolesti spojené s…

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Včera | Někdy stačí našlehat bílky, jindy použijeme kvasnice, pak také můžeme sáhnout při pečení po…

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

24. 7. | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…