Oslaďte si stévií!

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Je známo, že cukr se přidává se prakticky do všech pokrmů – chlebem počínaje, přes polotovary, kečupy, hořčice, a konzervami konče. Jenže: doporučená denní dávka cukru je sto gramů – pětadvacet kostek cukru. A jedna kostka jsou přibližně čtyři kilokalorie.




A teď si to vezměte: bábovka obsahuje dvaadvacet kostek cukru, salátové dresinky čtyři kostky, a bílý jogurt šest kostek. A co teprve nápoje! V jedenapůllitrové ochucené minerálce je jedenadvacet kostek, v multivitaminovém džusu o sedm víc, o cole nemluvě.

Není divu, že jsme se na cukru stali závislí, jak o tom trefně píše William Dufty v knize Cukrové trápení. Připomíná, že cukr ve větším množství škodí – nejenže přispívá k překyselení organizmu, a tím oslabuje jeho obranyschopnost, ale závislost na něm může vést až k takzvané cukrové depresi.

S jeho spotřebou bychom to tedy neměli přehánět, ať si vybereme řepný nebo třtinový. On totiž rozdíl mezi bílým a hnědým cukrem spočívá víceméně v barvě. Hnědý cukr neprochází procesem chemické rafinace a bělení, proto má jinou chuť i vůni - jinak je to z 99,9 % stejná sacharóza.

Umělá sladidla

Od roku 1843, kdy první kostka cukru na světě opustila rafinérii v Dačicích a vytlačila tradiční cukrovou homoli, se jí do cesty začala stavět náhradní sladidla. O šestatřicet let později spařil světlo světa sacharin, a v roce 1965 aspartam – syntetická sladidla mají za úkol nahradit sacharózu, ale přitom zachovat sladkou chuť.

Takový aspartam je 180krát sladší než cukr, ale přestože je „dia“, paradoxně přidává kila navíc - tělo se totiž nechce nechat ošidit o sacharózu, a hledá ji jinde. Navíc při dlouhodobé konzumaci může aspartam ohrožovat lidské zdraví nebo nemusí vyhovovat některých zdravotně rizikovým skupinám obyvatelstva.

Přírodní sladidla

Na rozdíl od rafinovaného cukru obsahují spoustu vitamínů a minerálů, ale také enzymů, aminokyselin a nenasycených mastných kyselin. Asi nejzdravější z těchto přírodních náhražek rafinovaného cukru jsou melasa, obilný slad, javorový sirup, glukóza neboli hroznový cukr, a také ovocný cukr fruktóza (asi o 20 až 50 % sladší než sacharóza).

Tato sladidla však mají specifickou chuť. Med není nic jiného než tekutý ovocný cukr, který navíc obsahuje řadu zdraví prospěšných enzymů a vitaminů.

Sladidlo třetího tisíciletí

Vítaným rozšířením spektra sladidel je steviosid obsažený v listech Stévie cukerné (Stevia rebaudiana). Tato rostlina je tři sta krát sladivější než klasický cukr, a přitom nemá prakticky žádné kalorie.

Nekalorické sladidlo ze stévie (například Stevia !N, DeSen, Mikula Stevia, Stevia IN) má kromě vysoké sladivosti také léčivé účinky. Pomáhá udržovat v rovnováze cukr v krvi a játrech, podporuje dobré trávení, odtučňuje a pomáhá udržovat váhu. Obsahuje rostlinné proteiny, oleje a vlákninu, dále celou řadu vitamínů: C, riboflavin, thiamin, niacin, minerální a stopové prvky.


Další články z rubriky

Věděla jste to? Tyto nemoci mají většinou ženy, mužům se vyhýbají!

Věděla jste to? Tyto nemoci mají většinou ženy, mužům se vyhýbají!

Dnes | Některé nemoci jsou pro ženy typické, například premenstruační syndrom nebo vaginální mykóza. Jsou…

Chcete být šťastnější? Naučte se přemýšlet jako optimista

Chcete být šťastnější? Naučte se přemýšlet jako optimista

21. 11. | Patříte k lidem, kteří se ráno budí s úsměvem a těší se z toho, co nového zažijí? Anebo vstáváte s…

Umíte užívat léky? Dejte si pozor na tyto chyby!

Umíte užívat léky? Dejte si pozor na tyto chyby!

20. 11. | 1 | K tomu, aby léky neúčinkovaly tak, jak mají, někdy stačí jen malá chyba. Přitom pokud bojujete s…

13x rychlý oběd do půl hodiny! Špenátové rolky i kuřecí tortilla

13x rychlý oběd do půl hodiny! Špenátové rolky i kuřecí tortilla

17. 11. | Přes týden člověk nemá příliš času vařit a mnohdy i o víkendu chce raději jet na výlet než trávit…