Osm tipů, jak ulevit nemocným kloubům na rukou

Osm tipů, jak ulevit nemocným kloubům na rukou

Chránit klouby před komplikacemi revmatické artritidy vyžaduje jisté úsilí. K dlouhodobému úspěchu jsou potřebné léky stejně tak jako cvičení a dodržování nových pohybových návyků. Procvičovat, ale nenamáhat

Artritické klouby na prstech a zápěstích jsou denně namáhané, přestože jsou slabé a nestabilní. Jejich šetření neznamená ruce nepoužívat. Cílem je spíše vykonávat práci alternativními způsoby, které klouby tolik nenamáhají a nedeformují. Osvojení si jiných pracovních návyků je zásadní pro lidi s počínajícím otokem kloubů, ale také s otokem již viditelným.

1. Berte ohledy na bolest

Jakoukoli činnost vždy ukončete dříve, než se objeví tlak či nepohodlí. Opakovaně bolestivé úkony neprovádějte – bolest je totiž známkou nepřiměřené kloubní námahy. Takto nepříjemně vnímané pohyby mohou vést k dalšímu poškozování kloubů.

2. Nepoužívejte pouze prsty a zápěstí

Nevystavujte klouby zbytečnému tlaku při zvedání, nebo nošení břemen – například tašku zvedejte tahem předloktí, ucho neneste zavěšené na prstech, ale v dlani nebo na předloktí. Nejvhodnější na nošení je batoh nebo zavazadlo s ramenním popruhem.

3. Zatěžujte obě ruce stejně

Nepoužívejte stále jen jednu ruku, předměty střídavě zvedejte i noste oběma rukama. Pomoci si můžete i opřením nákladu o břicho či bedra.

4. Minimalizujte úsilí při práci

Uvědomte si, že věci nemusíte stále jen nosit. Lze je posouvat, vozit na vozíku či v tašce na kolečkách apod. Často používané předměty mějte co nejblíže místu použití. Klouby šetří i nakupování předkrájených potravin či používání různých pomůcek (mixér, robot místo ručního strouhání atd.).

5. Používejte kompenzační pomůcky

K dispozici je řada pomůcek, které brání zvětšování bolesti a vzniku deformací kloubů při práci tím, že je udržují neustále ve správném postavení. Zlepšují tím i funkci oslabených kloubů.

6. Preferujte větší rukojeti

Držení většího, plochého držadla je pro klouby šetrnější než ostrá, malá rukojeť. Zvětšení úchopové plochy lze dosáhnout například obalením předmětu do hadříku (kliky dveří apod.). Existují i pěnové válcové trubky, speciálně vyrobené pro tyto potřeby.

7. Pozor na postavení prstů a zápěstí

Velmi poškozující pro klouby jsou houpací nebo kroutivé pohyby prstů (například otvírání víka od sklenice). I zde se snažte tlak co nejvíce snížit a používat hlavně sílu dlaní, předloktí a ramen.

8. Dopřejte si přestávky

Některé typy artritid postihují kromě kloubů i další systémy. To je hlavním důvodem časté únavy a pocitu nevýkonnosti. Nepracujte proto nikdy, začnete-li cítit velkou únavu. Cílem je zachovat si výkonnost, ovšem bez vzplanutí nemoci.

ČTĚTE TAKÉ:
Horoskop na únor 2012



STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud