7
Fotogalerie

Osobnosti hubnutí

Inspirovaly miliony lidí k tomu, aby změnili jídelníček, začali cvičit a bojovat s kily navíc. Víte, o koho jde?

Všechny ikony hubnutí spojuje chuť riskovat. Málokdo však ví, že je na samém začátku jejich cesty trápily velké pochybnosti často doprovázené nadváhou, vleklou nemocí nebo nepřiměřenou sebekritikou. I přesto v sobě všichni našli sílu, která se stala motivací pro mnohé z nás.

Poselství kmene Hunzů

Šestnáct let se dr. William Howard Hay (1866–1940) specializoval na operace v soukromém sanatoriu v New Yorku. O běžnou medicínu se nezajímal až do chvíle, než onemocněl Brightovou chorobou. Šlo o poškození ledvin, které bylo v té době neléčitelné. Když se k tomu navíc přidal vysoký krevní tlak, doktoři mu na rovinu řekli, aby si vyřídil vše, co potřebuje, dokud je čas. Kvalifikovaný odborník se rozhodl zariskovat. V odborném článku se dozvěděl, že obyvatelé himálajského kmene Hunzů se živí pouze potravinami v přirozeném stavu, což je chrání před civilizačními chorobami.

Hay se pustil do bádání, ze kterého vzešla myšlenka, že není dobré při jídle kombinovat sacharidy a bílkoviny. Doktor Hay tuto metodu vyzkoušel sám na sobě. Nejenže se uzdravil, ale zároveň zhubl 25 kilogramů. Díky své metodě, kterou později nazval německý propagátor dr. Ludwig Walb dělenou stravou, slavil velké úspěchy. Dnes se o dělenou stravu zajímají kromě nemocných také lidé s nadváhou. Její popularita roste i proto, že o ní zastánci mluví jako o skvělém způsobu, jak se zbavit také alergií a načerpat víc energie.

Léky? Už nikdy víc

Už jako malé dítě poznal, co je to šikana. Jeho zdravotní problémy – astma, křivice a revmatická horečka – byly lákavou výzvou pro starší kluky k opakované šikaně zesláblého Josepha Pilatese (1883–1967). V dospělosti se začal zabývat technikou tréninku starobylých Řeků, jógou a bojovým uměním. To vše pak zkombinoval se znalostmi ze současného cvičení a první výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Už ve čtrnácti měl mladý Němec dost síly na to, aby se mohl věnovat boxu.

Cvičení se nevzdal ani během první světové války v internačním táboře na ostrově Man. V té době se také setkal s řadou zraněných vojáků, kteří ho inspirovali k nápadu pružinového zařízení, které se připevní k posteli a nemocný tak může cvičit (dnešní cadillac). Po skončení války se rozhodl pro odjezd do Ameriky, kde si se svojí ženou otevřeli pohybové studio.

Pilates je dodnes cvičení, které se přizpůsobí každému bez ohledu na jeho fyzičku a zdraví. Jeho zakladatel se na sklonku svého života přiznal: „V dospělosti jsem nikdy nepotřeboval aspirin a nikdy jsem se nezranil, a to jen díky pilatesu.“

Trenérka z Hollywoodu

Když si režisér James Bridges v roce 1979 vybral do svého filmu Čínský syndrom představitelku svůdné Barbarelly Jane Fondovou, netušil, že svým rozhodnutím změní život stovkám žen. Během natáčení si totiž Jane zlomila nohu tak nešťastně, že musela do budoucna zapomenout na svůj milovaný balet. Jane poté upoutal aerobik a posilovací cviky, které jí ukázala trenérka Leni Cazden. Její způsob formování postavy herečku natolik inspiroval, že se rozhodla seznámit s ním svět.

Aniž by měla početný štáb a finanční rozpočet, začala natáčet videokazety se cvičením. Jejím cílem bylo oslovit hlavně ženy v domácnosti, a to se jí opravdu povedlo. V roce 1982 vydala první kazetu pod názvem Jane Fonda’s Workout. Prodalo se celkem 17 milionů kopií a kazeta se tak stala nejúspěšnějším videem všech dob. Její cvičení inspirovalo ženy natolik, že si kvůli němu kupovaly přehrávač. Ona je zase na oplátku posílala do obchodů minimálně jednou ročně pro novou videokazetu (do roku 1995 jich vyšlo celkem 22).

„Vůbec jsem tenkrát netušila, co svými kazetami způsobím. Nevěděla jsem, že se z mého koníčka nakonec stane podnikání ve velkém stylu,“ říká dneska s úsměvem Jane, která během let dostala stovky děkovných dopisů od žen z různých koutů světa. Herečka na pozitivní ohlasy nezapomněla a před dvěma lety si ve svých 72 letech opět stoupla ve cvičebním úboru před kameru s jasnou vizí: „Moje nové cvičení se zaměří na lidi, na které se už zapomnělo, a to na moji věkovou skupinu.“

Bezsacharidové šílenství

Dieta snů existuje, zatleskal svět, když se rozšířila popularita Atkinsovy diety, která hlásala: „Snězte, kolik chcete masa, vajec a mléčných výrobků. Nejdůležitější ze všeho je nemít hlad.“ Doktor Robert Atkins (1930–2003) postavil zásady hubnutí na myšlence, že je potřeba přestat jíst potraviny, které obsahují sacharidy, protože pak organismus nebude mít žádnou energii k dispozici a bude ji muset vytvářet z tuků.

Když s tímto názorem seznámil veřejnost v roce 1972 ve své knize, šel proti myšlenkám mnoha lékařských odborníků. Vycházel prý ale z vlastní zkušenosti. Svým názorem nejvíc ovlivnil svět v 90. letech, kdy se prodalo více než 10 milionů výtisků jeho knihy, která se tak zařadila mezi 50 nejprodávanějších publikací všech dob. Nejvíc svojí metodou okouzlil obézní Američany, kteří inspirováni Atkinsovou dietou přestali kupovat rýži a těstoviny. V roce 2003 to vedlo až k tomu, že tržby za ně poklesly meziročně o 8,2 a 4,6 procenta.

Ovlivnilo to i prodej jiných potravin, na což musely velmi rychle reagovat velké společnosti. Vzápětí přišly na trh s výrobky, které obsahují malé množství sacharidů, a to včetně piva a čokolády. Jako následek šly v Americe prudce dolů i zisky z prodeje pečiva. Není proto divu, že doktor Robert Atkins se stal kvůli své metodě velmi kontroverzní postavou.

Ikona XXL

Celebrity, které v minulosti přijaly pozvání do talk show Oprah Winfrey, jen stěží dokázaly, odolat kouzlu a empatii moderátorky. Během pár minut mnoho z nich zapomnělo na přítomnost kamer a rozpovídalo se o svých trápeních. Oprah působí jako magnet nejen na známé hvězdy, ale i širokou veřejnost. Velký podíl na tom má skutečnost, že přes všechnu slávu pořád zůstává jen obyčejnou ženskou s mnoha problémy. Jedním z nich je její dlouholetý boj s nadváhou. Důkazem je knížka Make the Connection, která vyšla v roce 2005.

V roce 1988 slavila první vítězství, když si nechala do svého pořadu dovézt vozík s třiceti kilogramy tuku, což byla váha, které se dokázala zbavit pomocí přísné diety. Pyšně se před národem oblékla do džín velikosti 10 (česká velikost M). Jenže v roce 2002 se zase ručička vyšplhala na 108 kilogramů a ona se za pomoci trenéra Boba Greena snažila zachránit i své vlastní zdraví.

Následovalo další hubnutí a pak opětovné přibírání. Dnes už Oprah ví, kde dělala největší chybu: „Myslela jsem si, že když držím dietu a cvičím, musím zákonitě zhubnout. Jenže pak mi došlo, že když zároveň nebudu řešit svoje osobní problémy a nadále budu ignorovat svůj smutek, nikdy se mi nepodaří zvítězit.“ A lidé jí naslouchají. Nehledí na její vysoké honoráře, zajímá je to, co prožívají i oni sami. Oprah se pro ně stala ikonou a kamarádkou zároveň.

ČESKÁ KILA POD KONTROLOU

1. PETR HAVLÍČEK

Přední výživový specialista inspiroval k hubnutí a změně jídelníčku již řadu lidí. Známým se stal díky reality show Jste to, co jíte. S šéfredaktorkou Diety Petrou Lamschovou vydali již tři bestsellery plné rad a zdravých receptů, z nichž poslední knížka Jídlo jako životní styl II. vyšla letos v červnu.

2. LENKA KOŘÍNKOVÁ

Česká herečka známá z filmu Holky z porcelánu je autorkou několika velmi úspěšných knih o zdravé výživě. Svůj způsob dosažení přirozené váhy nazvala S. P. L. K. (stravování podle Lenky Kořínkové) a vychází ze základů dělené stravy. Nejprodávanější byla její prvotina „Dieta? Já vím.“, která vyšla v roce 1995.

3. OLGA ŠÍPKOVÁ

Dvojnásobná mistryně Evropy a mistryně světa ve sportovním aerobiku se stala známou díky pravidelnému cvičení v televizním pořadu Buď fit s Olgou. Kolem roku 1999 vydala sérii populárních videokazet pod názvem Aerobik pro všechny, které si podmanily ještě více fanoušků tohoto kondičního cvičení.

4. RAJKO DOLEČEK

Každý, kdo měl v 70. letech minulého století doma televizi, znal díky televiznímu seriálu Nebezpečný svět kalorií doktora česko­srbského původu. Pořad se zaměřoval na nadváhu a zdravou životosprávu a získal si vysokou popularitu. Nestor obezitologie vydal na toto téma také několik populárně­naučných knih.

5. MARIE JANKŮ­SANDTNEROVÁ

Ačkoli se narodila před 127 lety, její kuchařka, která je známá pod lidovým názvem Sandtnerka, se do dnešní doby dočkala mnoha vydání. Coby propagátorka zdravé výživy se nespokojila jen se zveřejněním chutných receptů, ale připojovala také informace o živinách a dalších složkách potravy a jejich významu pro organismus.


Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!

Doporučujeme

Články odjinud