Ostré, ale zdravé

| Autor: Jitka Rákosníková (FOOD) | Rubrika: Zdraví

Asijská kuchyně je široký pojem a odborníci ji podle hlavních znaků rozdělují na tři hlavní směry. Severovýchodní Asie je domovem čínské, korejské a japonské kuchyně.

V těchto tradičních kuchyních nejsou aromatické přísady pouhým dochucovadlem, ale mají svůj zdravotní význam.

Používají se v tradičním lékařství a léčitelství a jejich úkolem je zajistit dlouhý a zdravý život. Koření se také v asijských kulturách často spojovalo s náboženskými tradicemi a dodnes tvoří například součást obětin nebo darů zesnulým.



Zatímco na jihu převládají lehké svěží pokrmy, na severu nutí chladnější klima k těžším jídlům, často připravovaným smažením a s chutí zdůrazněnou octem a česnekem, mocným to antioxidantem a bojovníkem proti škodlivému cholesterolu.

V Koreji se jídla často připravují jako grilovaná nebo zprudka opékaná, s přídavkem ostrého chilli koření. Ostré papričky mají v rodokmenu také pár zajímavých zdravotních položek.

Podle posledních výzkumů je peprná složka, kapsaicin, schopna zamezit růstu rakovinných buněk zejména u zhoubného onemocnění prostaty. Kromě toho ale svým obsahem vitaminů, zejména C a A, podporovaných i „béčkem“ a „éčkem“, posilují ostré papričky imunitní systém.

Ze zdravotního hlediska zasluhuje zmínky i samotný způsob přípravy, rychlý a tím šetrný jak ke vzhledu suroviny, tak ke zdraví prospěšným látkám. Napodobení hodná je také kombinace jednotlivých pokrmů (maso vždy vyvažuje dostatek zeleniny) a jejich pestrost či způsob podávání v malých, dobře stravitelných soustech. Ostřejší koření je také dobrým budíčkem chuti k jídlu.

Autor: Jitka Rákosníková



Článek z časopisu Food

Komentáře

Komentářů celkem: 1
ježiš jak já mam ráda ostrá jídla,ňam,ňam. kvetinkaKatinka 11. 2. 2010 | 12:59

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…