Ostré, ale zdravé

Ostré, ale zdravé

Asijská kuchyně je široký pojem a odborníci ji podle hlavních znaků rozdělují na tři hlavní směry. Severovýchodní Asie je domovem čínské, korejské a japonské kuchyně.

V těchto tradičních kuchyních nejsou aromatické přísady pouhým dochucovadlem, ale mají svůj zdravotní význam.

Používají se v tradičním lékařství a léčitelství a jejich úkolem je zajistit dlouhý a zdravý život. Koření se také v asijských kulturách často spojovalo s náboženskými tradicemi a dodnes tvoří například součást obětin nebo darů zesnulým.

Zatímco na jihu převládají lehké svěží pokrmy, na severu nutí chladnější klima k těžším jídlům, často připravovaným smažením a s chutí zdůrazněnou octem a česnekem, mocným to antioxidantem a bojovníkem proti škodlivému cholesterolu.

V Koreji se jídla často připravují jako grilovaná nebo zprudka opékaná, s přídavkem ostrého chilli koření. Ostré papričky mají v rodokmenu také pár zajímavých zdravotních položek.

Podle posledních výzkumů je peprná složka, kapsaicin, schopna zamezit růstu rakovinných buněk zejména u zhoubného onemocnění prostaty. Kromě toho ale svým obsahem vitaminů, zejména C a A, podporovaných i „béčkem“ a „éčkem“, posilují ostré papričky imunitní systém.

Ze zdravotního hlediska zasluhuje zmínky i samotný způsob přípravy, rychlý a tím šetrný jak ke vzhledu suroviny, tak ke zdraví prospěšným látkám. Napodobení hodná je také kombinace jednotlivých pokrmů (maso vždy vyvažuje dostatek zeleniny) a jejich pestrost či způsob podávání v malých, dobře stravitelných soustech. Ostřejší koření je také dobrým budíčkem chuti k jídlu.

Autor: Jitka Rákosníková

Článek z časopisu Food

Doporučujeme

Články odjinud