Ostré, ale zdravé

| Autor: Jitka Rákosníková (FOOD) | Rubrika: Zdraví

Asijská kuchyně je široký pojem a odborníci ji podle hlavních znaků rozdělují na tři hlavní směry. Severovýchodní Asie je domovem čínské, korejské a japonské kuchyně.

V těchto tradičních kuchyních nejsou aromatické přísady pouhým dochucovadlem, ale mají svůj zdravotní význam.

Používají se v tradičním lékařství a léčitelství a jejich úkolem je zajistit dlouhý a zdravý život. Koření se také v asijských kulturách často spojovalo s náboženskými tradicemi a dodnes tvoří například součást obětin nebo darů zesnulým.



Zatímco na jihu převládají lehké svěží pokrmy, na severu nutí chladnější klima k těžším jídlům, často připravovaným smažením a s chutí zdůrazněnou octem a česnekem, mocným to antioxidantem a bojovníkem proti škodlivému cholesterolu.

V Koreji se jídla často připravují jako grilovaná nebo zprudka opékaná, s přídavkem ostrého chilli koření. Ostré papričky mají v rodokmenu také pár zajímavých zdravotních položek.

Podle posledních výzkumů je peprná složka, kapsaicin, schopna zamezit růstu rakovinných buněk zejména u zhoubného onemocnění prostaty. Kromě toho ale svým obsahem vitaminů, zejména C a A, podporovaných i „béčkem“ a „éčkem“, posilují ostré papričky imunitní systém.

Ze zdravotního hlediska zasluhuje zmínky i samotný způsob přípravy, rychlý a tím šetrný jak ke vzhledu suroviny, tak ke zdraví prospěšným látkám. Napodobení hodná je také kombinace jednotlivých pokrmů (maso vždy vyvažuje dostatek zeleniny) a jejich pestrost či způsob podávání v malých, dobře stravitelných soustech. Ostřejší koření je také dobrým budíčkem chuti k jídlu.

Autor: Jitka Rákosníková



Článek z časopisu Food

Komentáře

Komentářů celkem: 1
ježiš jak já mam ráda ostrá jídla,ňam,ňam. kvetinkaKatinka 11. 2. 2010 | 12:59

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…