Otravy metylalkoholem: prevence, příznaky a první pomoc

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Aktuálně: MUDr. Petr Popov, předseda Společnosti pro návykové nemoci České lékařské společnosti J. E. Purkyně, zpracoval komentář k aktuální situaci v ČR v souvislosti s otravami metylalkoholem.



Kdy a proč k otravám metylalkoholem dochází, prim. Petr Popov uvádí:

• K otravě metylalkoholem může dojít nešťastnou náhodou i u člověka, který se napije výjimečně, ačkoliv pravidelně, nebo často nepije (alkoholický nápoj mu nabídne někdo, komu věří, a tudíž nemá důvod prověřovat kvalitu nabízeného nápoje).

• S větší pravděpodobností k otravě dojde u člověka, který alkohol (etylalkohol, alkoholické nápoje) konzumuje pravidelně, ve velkém množství, pije nekvalitní alkohol, alkohol neznámého původu, tedy u člověka, který pije rizikově, škodlivě, případně je na alkoholu závislý.

• V ČR je dlouhodobě a trvale vysoká spotřeba alkoholických nápojů (viz statistika WHO), počet závislých na alkoholu v ČR stoupá, zvyšuje se tedy i počet osob, které jsou rizikem otravy metylalkoholem ohrožené více.

• Závislý na alkoholu je ohrožen více pro nedostatek nebo podcenění informací o metylalkoholu: informace se k němu vůbec nedostane, dostane se k němu pozdě nebo ve formě, které nerozumí.


Léčba otravy metylalkoholem je velmi nákladná, z částky za jeden den pobytu na oddělení urgentní medicíny (ARO, metabolické jednotce) stojí tolik, že by se z toho dala plně uhradit několikaměsíční odvykací léčba závislosti léčba pro několik pacientů

Prevence otravy metylalkoholem:

1. Nepít alkohol vůbec (= absolutní jistota).

2. Nepít alkohol neznámého původu, bez možnosti ověření původu výroby (oficiální prodejci, kolky apod.)

3. Nepít destiláty. U piva a vína je riziko otravy metylalkoholem minimální. Zde však hrozí riziko primární otravy etylalkoholem, je-li konzumované množství piva a vína velké. Riziko představuje kombinace s destiláty a snížená ostražitost pod vlivem vypitého etylalkoholu. Podnapilý a opilý člověk snadněji vypije destilát neznámého a rizikového původu.

Jak postupovat při podezření na požití metylalkoholu

1. Pokusit se získat vzorek nápoje a poskytnout jej k laboratorní toxikologické analýze.

2. Informovat lékaře, policii, zástupce samosprávy o existenci/zdroji podezřelého alkoholického nápoje.

3. Urychleně vyhledat lékařskou pomoc a spolupracovat při léčbě.

Příznaky otravy metylalkoholem

Prvními – nespecifickými - příznaky otravy bývají opilost, zánět a bolesti žaludku.
Varovné signály se objevují někdy až po 30 hodinách: poruchy zraku, slepota, křeče, po nichž následují bezvědomí a smrt.
Při současném požití s alkoholem se doba do výskytu varovných příznaků prodlužuje.
Slepota může nastat již po požití 15 ml metylalkoholu, smrt po 30 až 240 ml.

Co je metylalkohol

Metylalkohol (methanol) je zdraví škodlivá toxická látka, která se vyrábí průmyslově a široce se využívá (jako rozpouštědlo, palivo, přísada do nemrznoucích směsí, aj.). Metylalkohol lze zjistit v poměrně nepatrných množstvích v ovocných pálenkách. V lihu získaném z brambor, obilí nebo cukerného roztoku nebyl metylalkohol dokázán vůbec.

Bývá nejčastěji požit záměnou za alkohol (etylalkohol, etanol). Asi z 80 % se pomalu metabolizuje alkoholdehydrogenázou na formaldehyd a dále aldehyddehydrogenázou na kyselinu mravenčí. Detoxikaci kyseliny mravenčí provádí kyselina listová, jejíž detoxikační kapacita je individuálně velmi rozdílná. Při otravě dochází k těžké metabolické acidóze způsobené kyselinou mravenčí, která poškozuje také buňky oční sítnice.

Terapie: Jako antidotum (protijed) působí látky, které saturují (vysycují) alkoholdehydrogenázu. Ideálním antidotem je u nás nedostupný fomepizol (ANTIZOLR Orphan).



Co je závislost na alkoholu – příznaky
1. Silná, přemáhající touha, nebo pocit puzení užívat alkohol (craving, „bažení“)

2. Zhoršená sebekontrola v souvislosti s pitím alkoholu (porucha sebeovládání)

3. Somatický odvykací stav (tzv. absťák při nedostatku alkoholu, třes, nervozita, výrazný neklid, halucinace, bolesti hlavy, bušení srdce, křeče, riziko úmrtí)

4. Zvyšování tolerance vůči účinku alkoholu (k vyvolání účinku – pocitu libosti, nebo potlačení abstinenčního stavu je někdy nutné extrémně zvyšovat dávku)

5. Postupné zanedbávání jiných potěšení, zájmů, zálib, přátel, rodiny

6. Pokračování v pití přes jasný důkaz škodlivých následků, a to jak zdravotních, tak společenských

Z uvedených šesti příznaků musí být u konkrétního jedince přítomny alespoň tři současně a to kontinuálně po dobu alespoň jednoho měsíce.


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Dnes | Někdy stačí našlehat bílky, jindy použijeme kvasnice, pak také můžeme sáhnout při pečení po…

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

24. 7. | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…