Ovčím mlékem proti osteoporóze!

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Přestože lidé stále nejvíce konzumují mléko kravské, pro naše kosti je nejvydatnější mléko kozí a také ovčí. Proto je důležité zařadit výrobky z těchto mlék do běžného jídelníčku.

www.osteoporoza.cz

Vápník je nezbytný prvek pro lidské tělo. Denně přijmeme asi 1 gram vápníku, ale ve střevu se ho vstřebá méně, kolem 35–50 %. Nejvíce vápníku získáváme z mléka. Jenže není mléko jako mléko, různé druhy mléka obsahují různé množství vápníku.

Na co vápník?

Vápník v těle zajišťuje řadu funkcí. Zabezpečuje pevnost kostí, snižuje dráždivost nervů a svalů, je nezbytný pro stahování svalů a u žen po porodu ke kojení. Jeho nedostatek u dětí způsobí křivici, u dospělých tzv. osteomalacii, osteoporózu. U dětí i dospělých dochází při jeho nedostatku ke křečím.



Nenahraditelné mléko

Kravské mléko a mléčné výrobky jsou hlavním zdrojem vápníku. Ne všichni ale vědí, že kozí a ovčí mléko obsahuje až o 70 % vápníku více a je velmi vhodné pro naše kosti.

Naopak mléka sójová, která se vyrábí vyluhováním sójových bobů ve vodě, neobsahují vápník skoro žádný. Vápník se do něj během výroby přidává, a jeho obsah je proto úplně závislý na technologickém postupu.

Kravské mléko – u nás asi nejrozšířenější. Je hlavním zdrojem vápníku, což je jeho nezastupitelná úloha. Obsahuje také vysoké množství mléčného cukru, který podporuje růst střevních mikroorganismů a ty potom zvyšují dostupnost některých jiných živin. Oproti jiným mlékům je ale pro člověka hůře stravitelné a řada lidí kravské mléko nesnese.

Kozí mléko – je velmi dobře stravitelné, má mnoho vápníku, ale ne každý snese typickou vůni. Také záleží na krmivu pro kozy, protože do jejich mléka přechází více jedů než do mléka kravského.

Ovčí mléko – co do stravitelnosti je na tom stejně dobře jako mléko kozí. Proto je vhodné nejen jako zdroj vápníku, ale i pro lidi s nesnášenlivostí mléčného cukru. Ovčí mléko se používá hlavně k výrobě sýrů, které by měly být běžnou součástí jídelníčku.

Sójové mléko – vyrábí se vyluhováním sójových bobů ve vodě. Samo o sobě neobsahuje vápník skoro žádný. Ten se do něj během výroby dodatečně přidává, a jeho obsah je proto úplně závislý na technologickém postupu. Jeho výhodou je vysoké množství železa a málo cholesterolu.

Sójovým mlékem v žádném případě nelze plnohodnotně nahradit jiná mléka. Pokud ale sáhnete po tom kravím anebo lépe ovčím či kozím, vaše kosti budou spokojené.

Obsah vápníku v různých mlécích
Kravské mléko 100–120 mg/100 g
Kozí mléko 150–170 mg/100 g
Ovčí mléko 160–180 mg/100 g
Sójové mléko 4–78 mg/100 g




INSPIRIJTE SE:
Udělejte si okurkový salát s kozím sýrem!


Další články z rubriky

Když ovečky nezabírají: Rady, jak co nejrychleji usnout

Když ovečky nezabírají: Rady, jak co nejrychleji usnout

Dnes | 1 | Už jste se po dvacáté v posteli převalila ze strany na stranu a spánek se stále někde toulá?…

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

Včera | 1 | Na klasický smažený sýr dostane čas od času chuť každý z nás. Ne vždy se ale povede, aby sýr ze…

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

22. 5. | Superpotravinami se to v poslední době všude jen hemží a výživoví poradci si je nemohou vynachválit…

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

22. 5. | Chystáte oslavu nebo posezení s přáteli a lámete si hlavu nad občerstvením? Vyzkoušejte jednohubky…