Ovčím mlékem proti osteoporóze!

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Přestože lidé stále nejvíce konzumují mléko kravské, pro naše kosti je nejvydatnější mléko kozí a také ovčí. Proto je důležité zařadit výrobky z těchto mlék do běžného jídelníčku.

www.osteoporoza.cz

Vápník je nezbytný prvek pro lidské tělo. Denně přijmeme asi 1 gram vápníku, ale ve střevu se ho vstřebá méně, kolem 35–50 %. Nejvíce vápníku získáváme z mléka. Jenže není mléko jako mléko, různé druhy mléka obsahují různé množství vápníku.

Na co vápník?

Vápník v těle zajišťuje řadu funkcí. Zabezpečuje pevnost kostí, snižuje dráždivost nervů a svalů, je nezbytný pro stahování svalů a u žen po porodu ke kojení. Jeho nedostatek u dětí způsobí křivici, u dospělých tzv. osteomalacii, osteoporózu. U dětí i dospělých dochází při jeho nedostatku ke křečím.



Nenahraditelné mléko

Kravské mléko a mléčné výrobky jsou hlavním zdrojem vápníku. Ne všichni ale vědí, že kozí a ovčí mléko obsahuje až o 70 % vápníku více a je velmi vhodné pro naše kosti.

Naopak mléka sójová, která se vyrábí vyluhováním sójových bobů ve vodě, neobsahují vápník skoro žádný. Vápník se do něj během výroby přidává, a jeho obsah je proto úplně závislý na technologickém postupu.

Kravské mléko – u nás asi nejrozšířenější. Je hlavním zdrojem vápníku, což je jeho nezastupitelná úloha. Obsahuje také vysoké množství mléčného cukru, který podporuje růst střevních mikroorganismů a ty potom zvyšují dostupnost některých jiných živin. Oproti jiným mlékům je ale pro člověka hůře stravitelné a řada lidí kravské mléko nesnese.

Kozí mléko – je velmi dobře stravitelné, má mnoho vápníku, ale ne každý snese typickou vůni. Také záleží na krmivu pro kozy, protože do jejich mléka přechází více jedů než do mléka kravského.

Ovčí mléko – co do stravitelnosti je na tom stejně dobře jako mléko kozí. Proto je vhodné nejen jako zdroj vápníku, ale i pro lidi s nesnášenlivostí mléčného cukru. Ovčí mléko se používá hlavně k výrobě sýrů, které by měly být běžnou součástí jídelníčku.

Sójové mléko – vyrábí se vyluhováním sójových bobů ve vodě. Samo o sobě neobsahuje vápník skoro žádný. Ten se do něj během výroby dodatečně přidává, a jeho obsah je proto úplně závislý na technologickém postupu. Jeho výhodou je vysoké množství železa a málo cholesterolu.

Sójovým mlékem v žádném případě nelze plnohodnotně nahradit jiná mléka. Pokud ale sáhnete po tom kravím anebo lépe ovčím či kozím, vaše kosti budou spokojené.

Obsah vápníku v různých mlécích
Kravské mléko 100–120 mg/100 g
Kozí mléko 150–170 mg/100 g
Ovčí mléko 160–180 mg/100 g
Sójové mléko 4–78 mg/100 g




INSPIRIJTE SE:
Udělejte si okurkový salát s kozím sýrem!


Další články z rubriky

12 chyb při sprchování, kterých se teď hned musíte zbavit!

12 chyb při sprchování, kterých se teď hned musíte zbavit!

Dnes | Bez pořádné sprchy si už dnes život nedovedeme představit. Ale čeho je moc, toho je příliš. Když se…

Lehce a chutně: 5 zdravých chuťovek na letní dámskou jízdu

Lehce a chutně: 5 zdravých chuťovek na letní dámskou jízdu

Včera | K zábavě prostě patří i něco na zub. Můžete sice s kamarádkami na sebe koukat a povídat si o tom,…

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

26. 6. | Plánovat si dovolenou podle svých dní by bylo sice krásné, ale v reálném životě jen těžko…

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

26. 6. | V horkém počasí člověk nemá ani chuť na jídlo, přesto odkládat přísun energie až na večer je…