Ovesné vločky snižují hladinu cholesterolu

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Zvyk pojídat k snídani cereálie čili obiloviny k nám přišel z anglosaských zemí. Na rozdíl od mnoha jiných „importů“ je to móda jednoznačně zdraví prospěšná.

Tento názor potvrzuje i nejnovější studie doktorky Brendy Davyové z Coloradské univerzity ve Fort Collins. Paní doktorka zkoumala 36 mužů ve věku mezi 50 a 75 lety, kteří trpěli nadváhou. Mužům – dobrovolníkům servírovala několikrát denně ovesné vločky, aby pokryly třetinu celého jejich energetického příjmu.

Prokázalo se, že skupina dobrovolníků, která vločky pojídala, měla oproti ostatním na konci testu výrazně nižší hladinu LDL, čili „špatného cholesterolu“, jedné z příčin kardiovaskulárních chorob. Hladiny celkového cholesterolu i HDL, „dobrého cholesterolu“, zůstaly beze změn.

Oves je jako všechny cereálie bohatý na glycidy a obsahuje značné množství vlákniny omezující vstřebávání tuků. To je také podle výzkumníků důvod znatelného poklesu hladiny „špatného“ cholesterolu. (Plus)

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…