Ovesné vločky snižují hladinu cholesterolu

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Zvyk pojídat k snídani cereálie čili obiloviny k nám přišel z anglosaských zemí. Na rozdíl od mnoha jiných „importů“ je to móda jednoznačně zdraví prospěšná.

Tento názor potvrzuje i nejnovější studie doktorky Brendy Davyové z Coloradské univerzity ve Fort Collins. Paní doktorka zkoumala 36 mužů ve věku mezi 50 a 75 lety, kteří trpěli nadváhou. Mužům – dobrovolníkům servírovala několikrát denně ovesné vločky, aby pokryly třetinu celého jejich energetického příjmu.

Prokázalo se, že skupina dobrovolníků, která vločky pojídala, měla oproti ostatním na konci testu výrazně nižší hladinu LDL, čili „špatného cholesterolu“, jedné z příčin kardiovaskulárních chorob. Hladiny celkového cholesterolu i HDL, „dobrého cholesterolu“, zůstaly beze změn.

Oves je jako všechny cereálie bohatý na glycidy a obsahuje značné množství vlákniny omezující vstřebávání tuků. To je také podle výzkumníků důvod znatelného poklesu hladiny „špatného“ cholesterolu. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…