Ovesné vločky snižují hladinu cholesterolu

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Zvyk pojídat k snídani cereálie čili obiloviny k nám přišel z anglosaských zemí. Na rozdíl od mnoha jiných „importů“ je to móda jednoznačně zdraví prospěšná.

Tento názor potvrzuje i nejnovější studie doktorky Brendy Davyové z Coloradské univerzity ve Fort Collins. Paní doktorka zkoumala 36 mužů ve věku mezi 50 a 75 lety, kteří trpěli nadváhou. Mužům – dobrovolníkům servírovala několikrát denně ovesné vločky, aby pokryly třetinu celého jejich energetického příjmu.

Prokázalo se, že skupina dobrovolníků, která vločky pojídala, měla oproti ostatním na konci testu výrazně nižší hladinu LDL, čili „špatného cholesterolu“, jedné z příčin kardiovaskulárních chorob. Hladiny celkového cholesterolu i HDL, „dobrého cholesterolu“, zůstaly beze změn.

Oves je jako všechny cereálie bohatý na glycidy a obsahuje značné množství vlákniny omezující vstřebávání tuků. To je také podle výzkumníků důvod znatelného poklesu hladiny „špatného“ cholesterolu. (Plus)

Další články z rubriky

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Včera | Nejčastěji se myomy objevují po 40. roce, a proto je mnohdy ženy bohužel neřeší. Domnívají se, že…

Digitální detox: Proč byste s ním měla začít hned teď

Digitální detox: Proč byste s ním měla začít hned teď

Včera | Detox nemusí být nutně zaměřený jen na potraviny. Stále častěji se coby součást mentální očisty…

Co všechno vás zdravotně může potkat, když je vám víc než 40

Co všechno vás zdravotně může potkat, když je vám víc než 40

21. 2. | 4 | Čtyřicítka se u žen bere jako zlomový věk. Větší únava, zpomalující se metabolismus, proměna…

Pravá, falešná i z kuřete: Recepty na báječnou svíčkovou

Pravá, falešná i z kuřete: Recepty na báječnou svíčkovou

20. 2. | Svíčková je klasika, kterou milujeme, a málokdo ví, že její příprava je velmi jednoduchá. Blýskněte…