Ovlivňuje mražení pečiva nějak výrazně jeho kvalitu?

| Autor: Jitka Rákosníková (FOOD) | Rubrika: Zdraví

Od srpna se prodej pekařských i cukrářských výrobků řídí novými pravidly. Pečivo ze zmrazeného polotovaru už nesmí být označeno jako čerstvé. Jak moc ovlivní mražení pečiva jeho kvalitu?



Mražení samo o sobě nemá výrazný vliv ani na kvalitu těsta, ani upečeného výrobku. Nová vyhláška, která u nás právě vstoupila v platnost, má za cíl pouze rozlišit mezi výrobky, které byly buď v provozovně přímo upečené, nebo dodané čerstvě upečené, a těmi, které byly plně nebo částečně upečené, zamražené a v prodejně pouze rozpečené.

To samozřejmě není totéž, jako čerstvě upečený výrobek, pro prodloužení trvanlivosti jsou často přidávány různé látky, které v čerstvém pečivu nejsou. Rozpékané pečivo je časté v supermarketech a pro dobro a informovanost zákazníka je zapotřebí ho neoznačovat jako čerstvé. Rozpékání už upečeného výrobku je ovšem třeba odlišit od postupu, kdy jsou například těsta tzv. hybernována, ale kynou a pečou se až přímo v prodejně, tento rozdíl ale nová vyhláška nepodchycuje.

Zmražování těst před kynutím je postup zcela běžný a použít se dá s úspěchem i v domácnostech, když si připravíme třeba „pohotovostní zásobu“. Na kvalitu, chuť a vůni výrobku nemá žádný nepříznivý vliv.



Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


Další články z rubriky

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Včera | Superpotravinami se to v poslední době všude jen hemží a výživoví poradci si je nemohou vynachválit…

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

Včera | Chystáte oslavu nebo posezení s přáteli a lámete si hlavu nad občerstvením? Vyzkoušejte jednohubky…

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

19. 5. | Lehké jarní polévky, které vám rychle půjdou od ruky. Vyzkoušejte třeba sezonní chřestovou nebo…

Nafouknuté břicho? Známe nejčastější příčiny

Nafouknuté břicho? Známe nejčastější příčiny

18. 5. | Trápí vás často křeče v břiše, nadýmání a pocit opuchlosti? Příčin může být hned několik. Některé…