Ovoce může ochránit děti před leukémií

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Další blahodárné působení ovoce na lidský organismus objevili američtí odborníci. Tentokráte zjistili, že pomeranče a banány mohou děti ochránit před vznikem leukémie.

Pokud totiž malé děti ve věku do dvou let pojídaly hodně banánů a pomerančů třeba v podobě stoprocentních džusů, pak se u nich před patnáctým rokem jen vzácně rozvinula leukémie.
A právě leukémie je jedním z nejčastějších typů rakoviny u dětí mladších patnácti let. Dosud se přitom soudilo, že pomeranče a banány jsou spíše prevencí před nádorovým onemocněním tlustého střeva, prostaty, plic a prsou.

Lékaři zatím sice vědí, že ovoce opravdu může mít blahodárný vliv na zdraví člověka a zvláště dětí, přesto jim není dosud znám mechanismus, jímž by složky obsažené v ovoci mohly lidské tělo ochraňovat.

Doktorka Marilyn L. Kwanová z University of California v Berkeley sledovala více než tři stovky dětí s leukémií a stejný počet zdravých dětí. Jejich matek se dotazovala, čím byly krmeny do dvou let věku. Přitom jak nemocní tak zdraví jedinci byli kojeni zhruba stejně dlouho a měli podobnou porodní váhu.

Zdravé děti dostávaly od své maminky čtyři až šestkrát týdně porci banánů a pomerančů, zatímco nemocné leukémií pojídaly před druhým rokem života ovoce mnohem méně. Před zhoubnou rakovinou kostní dřeně ochránil děti také stoprocentní džus, pokud jej konzumovaly místo čerstvého ovoce.

"Naše studie potvrzuje, že kalifornské děti, pojídající hodně ovoce či ovocné džusy bohaté na vitamin C, jsou více chráněny před vznikem rakoviny. Musíme ale zkoumat dále," prohlásila Marilyn L. Kwanová. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…