Papája pomůže zahojit ránu

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Ochutnali už jste někdy papáju, sladké žlutooranžové ovoce? Tahle exotická pochoutka vůbec nevypadá na to, že v sobě obsahuje jeden z nejmocnějších trávicích enzymů, jaké se v přírodě vyskytují. Tento enzym se jmenuje papain a odpradávna se využívá kvůli svým protizánětlivým a hojivým účinkům.



www.ulekare.cz

Návrat ke kořenům

Dnešní moderní medicína často znovuobjevuje moudrost našich předků a přírodních národů, kteří uměli využívat léčivé látky přirozeně se vyskytující v přírodě. Je tomu tak i v případě papainu. Dnes už dokážeme přesně říct, jakým mechanismem tato látka příznivě ovlivňuje naše zdraví.

* Papain patří do skupiny trávicích enzymů označovaných jako proteázy.

* Umí rozbíjet velké molekuly bílkovin na menší části a v této činnosti je opravdu velmi zdatný.

* Navíc si svou účinnost zachovává v poměrně širokém rozmezí pH, což pro většinu proteáz neplatí.

Na popáleniny i chronické rány

Původní obyvatelé Havaje a Tahiti připravovali léčivé obklady především ze slupek papáji, protože v této části ovoce je koncentrace papainu největší.
Jeho neobyčejně vyvinutá schopnost štěpit bílkoviny může být některým organismům na obtíž, především bakteriím. Co to v praxi znamená?

* Pro své antibakteriální a protizánětlivé účinky se papain používá v léčbě popálenin a větších poranění kůže, kde hrozí vysoké riziko infekce.

* Využívá se také v léčbě chronických ran, jako jsou bércové vředy a proleženiny.

* Vědci též testují schopnost papainu čistit špatně se hojící rány, protože díky tomu, že účinně rozkládá bílkoviny, zbavuje ránu zbytků odumřelých tkání, které překážejí hojení a růstu nové nepoškozené tkáně.

* Papain je využíván také k podpoře trávení či k posílení imunity.

* V zemědělství pomáhá jako fungicid (prostředek proti houbovým škůdcům rostlin).

www.ulekare.cz




ČTĚTE TAKÉ:
Jessica Simpson šokovala, své čtyřměsíční dceři oblékla bikiny






ČTĚTE TAKÉ:
Romantické filmy, které byste měla vidět… alespoň jednou za život


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Trápí vás bolesti žaludku? Tyto věci nedělejte nalačno!

Trápí vás bolesti žaludku? Tyto věci nedělejte nalačno!

Včera | Problémy se žaludkem rozhodně nejsou nic příjemného. Mohou mít řadu příčin, někdy si je ale možná…

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

23. 9. | 9 | Jídlo hraje na cestách důležitou roli. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme…

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…