Papája pomůže zahojit ránu

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Ochutnali už jste někdy papáju, sladké žlutooranžové ovoce? Tahle exotická pochoutka vůbec nevypadá na to, že v sobě obsahuje jeden z nejmocnějších trávicích enzymů, jaké se v přírodě vyskytují. Tento enzym se jmenuje papain a odpradávna se využívá kvůli svým protizánětlivým a hojivým účinkům.



www.ulekare.cz

Návrat ke kořenům

Dnešní moderní medicína často znovuobjevuje moudrost našich předků a přírodních národů, kteří uměli využívat léčivé látky přirozeně se vyskytující v přírodě. Je tomu tak i v případě papainu. Dnes už dokážeme přesně říct, jakým mechanismem tato látka příznivě ovlivňuje naše zdraví.

* Papain patří do skupiny trávicích enzymů označovaných jako proteázy.

* Umí rozbíjet velké molekuly bílkovin na menší části a v této činnosti je opravdu velmi zdatný.

* Navíc si svou účinnost zachovává v poměrně širokém rozmezí pH, což pro většinu proteáz neplatí.

Na popáleniny i chronické rány

Původní obyvatelé Havaje a Tahiti připravovali léčivé obklady především ze slupek papáji, protože v této části ovoce je koncentrace papainu největší.
Jeho neobyčejně vyvinutá schopnost štěpit bílkoviny může být některým organismům na obtíž, především bakteriím. Co to v praxi znamená?

* Pro své antibakteriální a protizánětlivé účinky se papain používá v léčbě popálenin a větších poranění kůže, kde hrozí vysoké riziko infekce.

* Využívá se také v léčbě chronických ran, jako jsou bércové vředy a proleženiny.

* Vědci též testují schopnost papainu čistit špatně se hojící rány, protože díky tomu, že účinně rozkládá bílkoviny, zbavuje ránu zbytků odumřelých tkání, které překážejí hojení a růstu nové nepoškozené tkáně.

* Papain je využíván také k podpoře trávení či k posílení imunity.

* V zemědělství pomáhá jako fungicid (prostředek proti houbovým škůdcům rostlin).

www.ulekare.cz




ČTĚTE TAKÉ:
Jessica Simpson šokovala, své čtyřměsíční dceři oblékla bikiny






ČTĚTE TAKÉ:
Romantické filmy, které byste měla vidět… alespoň jednou za život


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…