Papája pomůže zahojit ránu

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Ochutnali už jste někdy papáju, sladké žlutooranžové ovoce? Tahle exotická pochoutka vůbec nevypadá na to, že v sobě obsahuje jeden z nejmocnějších trávicích enzymů, jaké se v přírodě vyskytují. Tento enzym se jmenuje papain a odpradávna se využívá kvůli svým protizánětlivým a hojivým účinkům.



www.ulekare.cz

Návrat ke kořenům

Dnešní moderní medicína často znovuobjevuje moudrost našich předků a přírodních národů, kteří uměli využívat léčivé látky přirozeně se vyskytující v přírodě. Je tomu tak i v případě papainu. Dnes už dokážeme přesně říct, jakým mechanismem tato látka příznivě ovlivňuje naše zdraví.

* Papain patří do skupiny trávicích enzymů označovaných jako proteázy.

* Umí rozbíjet velké molekuly bílkovin na menší části a v této činnosti je opravdu velmi zdatný.

* Navíc si svou účinnost zachovává v poměrně širokém rozmezí pH, což pro většinu proteáz neplatí.

Na popáleniny i chronické rány

Původní obyvatelé Havaje a Tahiti připravovali léčivé obklady především ze slupek papáji, protože v této části ovoce je koncentrace papainu největší.
Jeho neobyčejně vyvinutá schopnost štěpit bílkoviny může být některým organismům na obtíž, především bakteriím. Co to v praxi znamená?

* Pro své antibakteriální a protizánětlivé účinky se papain používá v léčbě popálenin a větších poranění kůže, kde hrozí vysoké riziko infekce.

* Využívá se také v léčbě chronických ran, jako jsou bércové vředy a proleženiny.

* Vědci též testují schopnost papainu čistit špatně se hojící rány, protože díky tomu, že účinně rozkládá bílkoviny, zbavuje ránu zbytků odumřelých tkání, které překážejí hojení a růstu nové nepoškozené tkáně.

* Papain je využíván také k podpoře trávení či k posílení imunity.

* V zemědělství pomáhá jako fungicid (prostředek proti houbovým škůdcům rostlin).

www.ulekare.cz




ČTĚTE TAKÉ:
Jessica Simpson šokovala, své čtyřměsíční dceři oblékla bikiny






ČTĚTE TAKÉ:
Romantické filmy, které byste měla vidět… alespoň jednou za život


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

Dnes | Zelí patří k nejoblíbenější zimní zelenině. Dá se využít nejen jako příloha k masu a knedlíkům, ale…

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

Včera | 1 | Kam jít pro první pomoc, když nám není dobře? Do lékárny, nebo do drogerie a na internet? Na trhu…

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

22. 3. | Připadají vám luštěniny nudné? Zkuste naše nové recepty z hrachu, čočky a fazolí. Nejenže jsou…

Od pondělí do pátku: Zdravý jídelníček plný energie

Od pondělí do pátku: Zdravý jídelníček plný energie

20. 3. | Zdravá jídla každý den? Obohaťte svůj jídelníček o nezaměnitelné a především zdravé chutě celeru,…