Papája pomůže zahojit ránu

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Ochutnali už jste někdy papáju, sladké žlutooranžové ovoce? Tahle exotická pochoutka vůbec nevypadá na to, že v sobě obsahuje jeden z nejmocnějších trávicích enzymů, jaké se v přírodě vyskytují. Tento enzym se jmenuje papain a odpradávna se využívá kvůli svým protizánětlivým a hojivým účinkům.



www.ulekare.cz

Návrat ke kořenům

Dnešní moderní medicína často znovuobjevuje moudrost našich předků a přírodních národů, kteří uměli využívat léčivé látky přirozeně se vyskytující v přírodě. Je tomu tak i v případě papainu. Dnes už dokážeme přesně říct, jakým mechanismem tato látka příznivě ovlivňuje naše zdraví.

* Papain patří do skupiny trávicích enzymů označovaných jako proteázy.

* Umí rozbíjet velké molekuly bílkovin na menší části a v této činnosti je opravdu velmi zdatný.

* Navíc si svou účinnost zachovává v poměrně širokém rozmezí pH, což pro většinu proteáz neplatí.

Na popáleniny i chronické rány

Původní obyvatelé Havaje a Tahiti připravovali léčivé obklady především ze slupek papáji, protože v této části ovoce je koncentrace papainu největší.
Jeho neobyčejně vyvinutá schopnost štěpit bílkoviny může být některým organismům na obtíž, především bakteriím. Co to v praxi znamená?

* Pro své antibakteriální a protizánětlivé účinky se papain používá v léčbě popálenin a větších poranění kůže, kde hrozí vysoké riziko infekce.

* Využívá se také v léčbě chronických ran, jako jsou bércové vředy a proleženiny.

* Vědci též testují schopnost papainu čistit špatně se hojící rány, protože díky tomu, že účinně rozkládá bílkoviny, zbavuje ránu zbytků odumřelých tkání, které překážejí hojení a růstu nové nepoškozené tkáně.

* Papain je využíván také k podpoře trávení či k posílení imunity.

* V zemědělství pomáhá jako fungicid (prostředek proti houbovým škůdcům rostlin).

www.ulekare.cz




ČTĚTE TAKÉ:
Jessica Simpson šokovala, své čtyřměsíční dceři oblékla bikiny






ČTĚTE TAKÉ:
Romantické filmy, které byste měla vidět… alespoň jednou za život


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Dnes | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Dnes | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…