Parkinsonovu nemoc může způsobit i odmašťovací prostředek!

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Používání průmyslových rozpouštědel zvyšuje až šestinásobně riziko vzniku Parkinsonovy nemoci. V nebezpečí jsou hlavě lidé přicházející do styku s trichloretylenem (TCE).



Přestože používání TCE bylo v mnoha případech zakázáno, stále se používá jako odmašťovací prostředek.

Vědci z USA, Kanady, Německa a Argentiny zkoumali dopad této látky na lidské zdraví. Analyzovali 99 párů dvojčat, z nichž vždy jedno trpělo Parkinsonovou nemocí. Dosud měli za to, že chorobu způsobuje kombinace vlivu genetických faktorů a životního prostředí, zvláště používání pesticidů.

Prokázalo se, že pravidelný styk s TCE zvyšuje až šestinásobně pravděpodobnost, že u dotyčné osoby onemocnění propukne. O něco méně nebezpečné jsou perchloretylen (PERC) a karbon tetrachlorid (CCl4). Žádné riziko se nepotvrdilo u toluenu, xylenu a n-hexanu.

"Naše studie potvrdila, že látky znečišťující životní prostředí zvětšují hrozbu vzniku Parkinsonovy choroby. Od styku s TCE do propuknutí nemocí přitom může uběhnout až 40 let," tvrdí spoluautor studie, Dr. Samuel Goldman z ústavu Parkinson´s Institute v kalifornském Sunnyvale.

TCE najdeme v barvách, lepidlech, čistících a odmašťovacích prostředcích. Od roku 1970 je zakázáno jeho používání v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Dodnes ale běžně dochází ke kontaminaci podzemní vody touto chemikálií. Odborníci odhadují, že ve Spojených státech se vyskytuje ve 30 procentech veškeré pitné vody. V Evropě byl klasifikován jako karcinogen 2. stupně.

Parkinsonova choroba se projevuje třesem, ztuhlostí, špatnou koordinací a potížemi s artikulací. Nemoc doprovázejí deprese a silná únava.




ČTĚTE TAKÉ:
Erotické představy versus realita z pohledu muže





ČTĚTE TAKÉ:
Horoskop na listopad

Další články z rubriky

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Včera | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…

Trendy v jídle pro rok 2017: Uhlí, hmyz a havajské mísy

Trendy v jídle pro rok 2017: Uhlí, hmyz a havajské mísy

20. 4. | Kokosová voda a acai berry? Zapomeňte, to už není in. Zdravé stravování nás zajímá pořád víc, ale i…

Jídlo jako lék na kocovinu: Tyhle recepty spolehlivě pomůžou

Jídlo jako lék na kocovinu: Tyhle recepty spolehlivě pomůžou

19. 4. | Není nic lepšího, než vyléčit kocovinu jídlem. Řeč je o poctivé domácí česnečce, pečené cibuli i…