Parkinsonovu nemoc může způsobit i odmašťovací prostředek!

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Používání průmyslových rozpouštědel zvyšuje až šestinásobně riziko vzniku Parkinsonovy nemoci. V nebezpečí jsou hlavě lidé přicházející do styku s trichloretylenem (TCE).



Přestože používání TCE bylo v mnoha případech zakázáno, stále se používá jako odmašťovací prostředek.

Vědci z USA, Kanady, Německa a Argentiny zkoumali dopad této látky na lidské zdraví. Analyzovali 99 párů dvojčat, z nichž vždy jedno trpělo Parkinsonovou nemocí. Dosud měli za to, že chorobu způsobuje kombinace vlivu genetických faktorů a životního prostředí, zvláště používání pesticidů.

Prokázalo se, že pravidelný styk s TCE zvyšuje až šestinásobně pravděpodobnost, že u dotyčné osoby onemocnění propukne. O něco méně nebezpečné jsou perchloretylen (PERC) a karbon tetrachlorid (CCl4). Žádné riziko se nepotvrdilo u toluenu, xylenu a n-hexanu.

"Naše studie potvrdila, že látky znečišťující životní prostředí zvětšují hrozbu vzniku Parkinsonovy choroby. Od styku s TCE do propuknutí nemocí přitom může uběhnout až 40 let," tvrdí spoluautor studie, Dr. Samuel Goldman z ústavu Parkinson´s Institute v kalifornském Sunnyvale.

TCE najdeme v barvách, lepidlech, čistících a odmašťovacích prostředcích. Od roku 1970 je zakázáno jeho používání v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Dodnes ale běžně dochází ke kontaminaci podzemní vody touto chemikálií. Odborníci odhadují, že ve Spojených státech se vyskytuje ve 30 procentech veškeré pitné vody. V Evropě byl klasifikován jako karcinogen 2. stupně.

Parkinsonova choroba se projevuje třesem, ztuhlostí, špatnou koordinací a potížemi s artikulací. Nemoc doprovázejí deprese a silná únava.




ČTĚTE TAKÉ:
Erotické představy versus realita z pohledu muže





ČTĚTE TAKÉ:
Horoskop na listopad

Další články z rubriky

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Dnes | 8 | Jídlo hraje na cestách důležitou roli. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme…

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…