Pasivní kouření na pracovišti zabíjí

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Další a další studie potvrzují mínění odborníků, že pasivní kouření na pracovišti zabíjí. A tak se rozhodli ve Velké Británii vytáhnout do boje proti kuřákům. Ročně je totiž podle profesora Konrada Jamrozika z Královské koleje v Londýně zaznamenáno sedm set případů rakoviny plic, srdečních chorob nebo mrtvice mezi zaměstnanci, všechno oběťmi pasivního kouření.

Chcete-li přežít, nedovolte svým spolupracovníkům kouřit na pracovišti, hlásají tamní odborníci. Nebezpečím nejsou jen zakouřená pracoviště, ale také bary, hospody a restaurace.

"Kouření na pracovišti, v restauracích, hospodách a klubech je prostě vražedný prostředek, který k nám na onkologická pracoviště ročně přivede stovky lidí. Ti se stávají oběťmi onemocnění, které jim způsobují kuřáci," tvrdí Jamrozik.

"Pokud tato místa učiníme prostá kouře, ochráníme nejen zaměstnance a veřejnost, ale donutí to přestat kouřit tři sta tisíc kuřáků v celé Británii," dodal.

V Evropské unii je přitom úplnou vlaštovkou mezi ostatními státy Irsko, které představilo komplexní národní program na redukci kouření na veřejných místech. Mimo Evropu mají podobnou politiku jen ve Spojených státech a Austrálii.

"Čas pro domluvu a komunikaci je pryč. Teď musí vláda jednat tvrdě. Není čas vysvětlovat. Kuřáci zabíjejí nejen sebe, ale všechny okolo," prohlásil profesor Konrad Jamrozik. (Plus)

Další články z rubriky

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

Včera | Zelí patří k nejoblíbenější zimní zelenině. Dá se využít nejen jako příloha k masu a knedlíkům, ale…

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

23. 3. | 1 | Kam jít pro první pomoc, když nám není dobře? Do lékárny, nebo do drogerie a na internet? Na trhu…

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

22. 3. | Připadají vám luštěniny nudné? Zkuste naše nové recepty z hrachu, čočky a fazolí. Nejenže jsou…

Od pondělí do pátku: Zdravý jídelníček plný energie

Od pondělí do pátku: Zdravý jídelníček plný energie

20. 3. | Zdravá jídla každý den? Obohaťte svůj jídelníček o nezaměnitelné a především zdravé chutě celeru,…