Pasivní kouření na pracovišti zabíjí

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Další a další studie potvrzují mínění odborníků, že pasivní kouření na pracovišti zabíjí. A tak se rozhodli ve Velké Británii vytáhnout do boje proti kuřákům. Ročně je totiž podle profesora Konrada Jamrozika z Královské koleje v Londýně zaznamenáno sedm set případů rakoviny plic, srdečních chorob nebo mrtvice mezi zaměstnanci, všechno oběťmi pasivního kouření.

Chcete-li přežít, nedovolte svým spolupracovníkům kouřit na pracovišti, hlásají tamní odborníci. Nebezpečím nejsou jen zakouřená pracoviště, ale také bary, hospody a restaurace.

"Kouření na pracovišti, v restauracích, hospodách a klubech je prostě vražedný prostředek, který k nám na onkologická pracoviště ročně přivede stovky lidí. Ti se stávají oběťmi onemocnění, které jim způsobují kuřáci," tvrdí Jamrozik.

"Pokud tato místa učiníme prostá kouře, ochráníme nejen zaměstnance a veřejnost, ale donutí to přestat kouřit tři sta tisíc kuřáků v celé Británii," dodal.

V Evropské unii je přitom úplnou vlaštovkou mezi ostatními státy Irsko, které představilo komplexní národní program na redukci kouření na veřejných místech. Mimo Evropu mají podobnou politiku jen ve Spojených státech a Austrálii.

"Čas pro domluvu a komunikaci je pryč. Teď musí vláda jednat tvrdě. Není čas vysvětlovat. Kuřáci zabíjejí nejen sebe, ale všechny okolo," prohlásil profesor Konrad Jamrozik. (Plus)

Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Dnes | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…