Pasivní kouření poškozuje sluch mladých lidí

Pasivní kouření poškozuje sluch mladých lidí

Působení cigaretového kouře zdvojnásobuje u teenagerů nebezpečí ztráty sluchu. Podle odborníků závisí poškození uší na délce pasivního kouření.

Výzkumníci došli na základě studie, které se zúčastnilo 1 500 mladých lidech ve věku 12 až 19 let, k závěru, že kouř přímo poškozuje uši. Podle odborné publikace ArchivesofOtolaryngol - Head&NeckSurgery se už v minulosti objevila souvislost mezi pasivním kouřením a poruchami řeči.

Přestože stále není jasné, jakým způsobem k poškození uší dochází, experti se domnívají, že kouř zvyšuje riziko infekcí středního ucha. Podle nich může také narušit jemné cévy zásobující sluchový orgán krví.

Spoluautor studie Dr. Ralph Holme říká: "Bylo nám známo, že normální aktivní kouření vede ke ztrátě sluchu. Nová zjištění jen potvrzují, že děti by neměly být cigaretovému kouři vůbec vystaveny. Přesto potřebujeme ještě další výzkum."

Podle studie trpělo 40 procent z 800 dospívajících, kteří se jí zúčastnili a pohybovali se v zakouřeném prostředí, potížemi se sluchem. U mladých lidí, žijících v čistých podmínkách, to bylo jen 25 procent.

"Asi pětina postižených měla obtíže při vnímání vysokých a nízkých zvuků. Obecně lze říci, že taková vada ovlivňuje výsledky dětí ve škole a postihuje je na celý život," tvrdí vedoucí studie Dr. Michael Weitzman.


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

ČTĚTE TAKÉ: Slavné maminky: Které nejvíc sluší mateřství?

Doporučujeme

Články odjinud