Pečujte o své nohy, zaslouží si to!

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Pěkné nohy, dobře zaoblená lýtka, úzké kotníky, ideální náplň minisukní, které jsou opět módním hitem dneška. Ale i nohy, které nenechaly v klidu žádného muže, mohou mít své problémy. Nadměrná zátěž, špatné boty či dědičné změny dokážou způsobit nepříjemnosti a různé deformace. Proto je nutné své nohy hýčkat dřív, než bude pozdě.

„Málokdo si uvědomuje, jak jsou nohy důležité, musí nám sloužit celý život a nosí naši váhu i se starostmi,“ říká fyzioterapeutička a masérka Luďka Dolejší. „Jedním z nejčastějších problémů jsou vybočené kotníky u palců. Nejenže je potom těžké sehnat pohodlnou obuv, ale tato deformace je sama o sobě bolestivá, takže je nutné začít s rehabilitací hned, jakmile zjistíme, že kloub podezřele bytní a pobolívá.

V první řadě bych doporučila hodně namáhaným nohám odpočinek a těm pohodlnějším vhodné cvičení. V obou případech pak masáže a jednoduché cviky, jakými jsou krouživé pohyby v oblasti kotníků a v pohodlném sedu bosou nohou, vlastně jen prsty u nohy, zvedat ze země kapesník nebo tužku, přidržet, zvednout do výšky několika centimetrů a vrátit na zem. Možná se vám to zdá nudné, ale přiznejme si, že u sledování televize to přijde naši nohám vhod,“ dodává Luďka Dolejší.

O tom, že pouze pedikúra nestačí, svědčí, že mnoho žen, ale i mužů, musí podstoupit operační zákrok, který je nepříjemné bolesti zbaví. Navíc operace nemusí vždycky člověka všech potíží zbavit. (Plus)


Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…