Pepř byl zakazován v klášterech!

| Autor: Kotányi | Rubrika: Zdraví

Středověká církev měla vůči pepři velké výhrady. Dokázal tak rozproudit krev, že i na mnichy působil jako afrodiziakum. Kromě těchto účinků ho lze také využít pro urychlení metabolismu, spalování tuků a v ájurvédě se používá jako detoxikant. Spolu s paprikou je pepř nejobchodovatelnějším kořením na světě! Dříve se dokonce místo mincí na daně, pokuty a výkupné používaly právě kuličky pepře.

Pepř byl zakazován v klášterech!

Soutěžní týden s KOTÁNYI patří tentokrát pepři. Pravidelnou týdenní otázku včetně nápovědy najdete zde.

Kromě soutěží o balíčky koření se můžete aktuálně zúčastnit také velké tipovací soutěže o kuchyňského robota, smoothie mixéry a jídelníček od Petra Havlíčka. Více informací.


Máte studené nohy i ruce, ale za to horké srdce? Jezte pepř. Tenhle kulatý ďábel má na svědomí mnoho bezesných nocí. Záleží jen na tom, jestli jste to přehnali s Bloody Mary nebo na vás zapůsobily jeho afrodiziakální účinky. Své by o tom mohli vyprávět středověcí mniši, kterým peprné zážitky natolik rozproudily krev, že se v základech otřásala i jejich víra. Každopádně, až si budete chtít vylepšit chuť, sáhněte po balení Kotányi.

Pálí, pálí, to to pálí. I když známe téměř tisíc šest set druhů pepře, pro vaření jsme si oblíbili jen zlomek z nich. Většinu stolů zdobí mlýnek s černým, bílým, zeleným a červeným pepřem. Těšíme se z pohledu na něj a z pocitu, jakou krásnou sbírku máme. O to více nás možná překvapí informace, že se jedná pouze o barevné varianty plodů jedné a té samé rostliny – pepřovníku černého.

Protože pepřovník rodí až třikrát do roka, můžeme si dovolit jeho plody sbírat a upravovat v různých stupních zralosti a také různými technologiemi. Stupeň pálivosti pak určuje obsah piperinu a chuť a vůni zase ovlivňuje obsah silic. Nejméně pálivý je zelený pepř a nejvíce černý.

Pepř, ať už jakékoliv barvy, patří ke koření, které má říz. Neměli bychom to s ním tedy přehánět. Nikdy by koření nemělo přebít chuť základních potravin. Je však jedním z nejlepších koření pro dochucování. Vašemu jídlu dodá smyslnost. Hodí se zejména do omáček, marinád, paštik a mas všeho druhu včetně ryb. Překvapivě však také do moučníků.

Heslo pomáhat a chránit by se skvěle hodilo i pro tohoto tropického krasavce. Urychluje metabolismus, stimuluje spalování tuků a v ájurvédě se používá jako detoxikant. Spolu s paprikou je nejobchodovatelnějším kořením a dříve se místo mincí na daně, pokuty a výkupné používaly právě kuličky pepře.

Věděli jste, že… zvláštním kulinářským zážitkem jsou jahody sypané zeleným pepřem?

Kvalita koření Kotányi je prověřená více než 130 letou tradicí rodinné značky. Výjimečnou chuť bylinek a koření zajišťuje správný výběr odrůd a šetrné zpracování surovin. Výrobky Kotányi zakoupíte nejen v supermarketech, ale i v malých prodejnách po celé České republice.

www.kotanyi.cz

SOUTĚŽIT MŮŽETE ZDE

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

Včera | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…