Pět důvodů, proč jíst vodní meloun

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Vodní meloun patří k oblíbenému druhu letního osvěžení. V jídelníčku by se měl během sezóny ale vyskytovat pravidelně. Patří totiž mezi tzv. superzeleninu, neboli ty druhy, které působí blahodárně na zdraví člověka v mnoha směrech. Dodává vitaminy, minerály a pomáhá také sportovcům či v prevenci rakoviny.

Pět důvodů, proč jíst vodní meloun

Atleti a sportovci konzumující vodní melouny mají v těle dostatek aminokyseliny L-citrulinu, kterou tělo mění na L-arginin. Tato aminokyselina je nezbytná pro růst a vývoj svalů, pro uvolnění cév ve svalech a zlepšení oběhu krve. Konzumace melounů tak snižuje bolest svalů následující den po cvičení či tréninku.

Podle kardiologů z Florida State University látky obsažené ve vodním melounu prospívají srdci a cévám. A nejsilnější účinek na oběhovou soustavu má vodní meloun u žen po menopauze, u nichž se blahodárné účinky dostavují už šest týdnů po pravidelné konzumaci.

Ovšem meloun by neměli vynechávat ani pánové v letech. Jim zase může tato zelenina posloužit jako levná náhrada Viagry. Po melounu se zlepší cirkulace krve v penisu a zkvalitní erekce.

Meloun navíc obsahuje velké množství vitaminu A a C a také dostatek draslíku. Působí vedle toho močopudně a posiluje činnost ledvin.

Podobně jako rajčata i meloun obsahuje barvivo lykopen, který v těle působí jako antioxidant chránící buňky před poškozením volnými radikály, takže je prevencí rakoviny, neurodegenerativních poruch a onemocnění oběhové soustavy.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. 2017 | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. 2017 | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…