Pět důvodů, proč jsou Francouzi štíhlým národem

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Přestože k atributům Francie patří krom vína především výborné jídlo a přestože se národ galského kohouta v gastronomii vyžívá, nejsou lidé v zemi kolem Paříže obézní. Na první pohled se to zdá jako magie, neboť Francouzi začínají pořádně jíst až večer, což je považováno za dietologický hřích. Ovšem existuje pět hlavních faktorů, proč navzdory tomu zůstávají štíhlí.

Pět důvodů, proč jsou Francouzi štíhlým národem

Prvním z nich je pestrost navzdory množství. Francouzská večeře má několik chodů, ty jsou ale vždycky malé. Porce na francouzském talíři je jen čtvrtinová či poloviční ve srovnání s porcí ve zbytku Evropy. Své jídlo vychutnávají, žvýkají pomalu, mezi sousty se baví se spolustolovníky a konzumace se protáhne na více než hodinu.

Francouzi také nemají rádi vynechávání některých pokrmů. Podle nastavení jejich gastronomie se jí téměř všechno – včetně žabích stehýnek a kohoutích hřebenů – ale vše jen v malých dávkách a velmi pestře. Nikdy z talíře tak nevynechají zeleninu, maso či přílohu. Vše musí být vyvážené a všeho s mírou, od všeho něco.

Málo se ví, že Francouzi nezkonzumují mnoho mléčných výrobků. Cože? Ve velmoci sýrů? Ano. Francouzi sýry milují, ale dávají si jich každý den jen kousíček a mnohdy místo sladkého dezertu po večeři k vínu. Průměrná denní porce sýra nemá více než čtyřicet gramů. Navíc Francouzi neholdují příliš mléku, kávu pijí silnou a většinou bez či jen s kapkou mléka.

Lednice a spižírny francouzské domácnosti většinou nepřekypují jídlem, takže se není z čeho přejídat. Nakupuje se totiž téměř denně, Francouzi milují čerstvé a sezónní potraviny.

A hlavním přikázáním francouzského životního stylu je nevynechat žádné jídlo. K obědu si možná dají jen malou bagetku, hlavním jídlem je totiž večeře, ale ve Francii se jídlo nevynechává. Přejídání se sice neschvaluje, být hladový a vynechat oběd se vedle toho považuje za necivilizované chování.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Dnes | Pokud na vás přišly jarní deprese a únava, je načase si s nimi poradit. Stačí čerpat vitalitu z…

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Včera | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

24. 4. | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…