Pět důvodů, proč jsou Francouzi štíhlým národem

Pět důvodů, proč jsou Francouzi štíhlým národem

Přestože k atributům Francie patří krom vína především výborné jídlo a přestože se národ galského kohouta v gastronomii vyžívá, nejsou lidé v zemi kolem Paříže obézní. Na první pohled se to zdá jako magie, neboť Francouzi začínají pořádně jíst až večer, což je považováno za dietologický hřích. Ovšem existuje pět hlavních faktorů, proč navzdory tomu zůstávají štíhlí.

Prvním z nich je pestrost navzdory množství. Francouzská večeře má několik chodů, ty jsou ale vždycky malé. Porce na francouzském talíři je jen čtvrtinová či poloviční ve srovnání s porcí ve zbytku Evropy. Své jídlo vychutnávají, žvýkají pomalu, mezi sousty se baví se spolustolovníky a konzumace se protáhne na více než hodinu.

Francouzi také nemají rádi vynechávání některých pokrmů. Podle nastavení jejich gastronomie se jí téměř všechno – včetně žabích stehýnek a kohoutích hřebenů – ale vše jen v malých dávkách a velmi pestře. Nikdy z talíře tak nevynechají zeleninu, maso či přílohu. Vše musí být vyvážené a všeho s mírou, od všeho něco.

Málo se ví, že Francouzi nezkonzumují mnoho mléčných výrobků. Cože? Ve velmoci sýrů? Ano. Francouzi sýry milují, ale dávají si jich každý den jen kousíček a mnohdy místo sladkého dezertu po večeři k vínu. Průměrná denní porce sýra nemá více než čtyřicet gramů. Navíc Francouzi neholdují příliš mléku, kávu pijí silnou a většinou bez či jen s kapkou mléka.

Lednice a spižírny francouzské domácnosti většinou nepřekypují jídlem, takže se není z čeho přejídat. Nakupuje se totiž téměř denně, Francouzi milují čerstvé a sezónní potraviny.

A hlavním přikázáním francouzského životního stylu je nevynechat žádné jídlo. K obědu si možná dají jen malou bagetku, hlavním jídlem je totiž večeře, ale ve Francii se jídlo nevynechává. Přejídání se sice neschvaluje, být hladový a vynechat oběd se vedle toho považuje za necivilizované chování.

Doporučujeme

Články odjinud