Pětina Evropanů a Američanů nesnáší slunce

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Úporným svěděním, zarudnutím pokožky a tvorbou podkožních uzlinek doplácí téměř dvacet procent evropské a severoamerické populace na jinak toužebně očekávané léto s hřejivými slunečními paprsky. Trpí totiž zvláštním druhem alergie, jež se odborně nazývá polymorfní solární dermatóza.

Postihuje zejména mladé ženy ve věku od dvaceti do třiceti let a zasahuje především ruce, paže, ramena a horní partie hrudníku. Její šířící se výskyt zneklidňuje i alergology, kteří se budou příčinami přecitlivělosti na sluneční záření zabývat na mezinárodním kongresu, jenž se uskuteční na přelomu června a července v Mnichově.

Postižení se podle slov Bernadette Eberlein-Königové, specialistky z mnichovské Technické univerzity, sice i nadále budou muset smířit s četnými omezeními, nicméně jim svítá naděje, jak důsledky onemocnění alespoň zmírnit a učinit přijatelnějšími. Pacienti s jeho těžkým průběhem by měli zcela rezignovat na pobyt v jižních krajích a dovolenou spojenou s koupáním a opalováním.

Nicméně pro zlepšení svého stavu mohou podstoupit zvláštní otužovací terapii, při níž se využívá ultrafialového záření s předem stanovenými a přesně aplikovanými vlnovými délkami, jež se diametrálně liší od paprsků běžných v soláriích. Těm, kteří strádají lehčí formou alergie, většinou postačí speciální krémy obsahující mimo jiné vitamin E. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Dnes | Plánovat si dovolenou podle svých dní by bylo sice krásné, ale v reálném životě jen těžko…

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

Dnes | V horkém počasí člověk nemá ani chuť na jídlo, přesto odkládat přísun energie až na večer je…

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…