Pití mléka u mužů zvyšuje riziko Parkinsonovy choroby

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Podle amerických odborníků si muži středního věku pijící sklenici nebo dvě mléka denně mohou zadělávat na pozdější zdravotní problémy. Podle nových výzkumů totiž větší spotřebou mléka zvyšují riziko vzniku Parkinsonovy choroby.

Dosud není jasné, jaká složka nebo příměs v mléce je za tento účinek odpovědná. Podle lékařů se však zvýšené riziko vzniku Parkinsonovy choroby při konzumaci mléčných výrobků týká výhradně mužů. Výsledky se opírají o výzkum, který začal probíhat již v šedesátých letech minulého století. Týkal se sedmi a půl tisíce mužů, kteří později onemocněli chorobou, jež sužovala také nedávno zesnulého papeže. Podle závěrů stoupalo riziko onemocnění v závislosti na rostoucím množství konzumovaného mléka. Konečné výsledky dokazují, že osoby konzumující hodně mléka dvakrát častěji onemocněly Parkinsonovou chorobou.

"Víme jistě, že za to neodpovídá vápník. Ale která složka mléka to je, se zatím nepodařilo objasnit. Přesto musím říct, že zatímco u osob nekonzumujících mléko onemocní touto chorobou jen zhruba sedm lidí z deseti tisíc, při pití mléka patnáct z deseti tisíc. I to jsou velmi malá čísla," míní doktor Abbott z University of Virginia. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…