Pití mléka u mužů zvyšuje riziko Parkinsonovy choroby

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Podle amerických odborníků si muži středního věku pijící sklenici nebo dvě mléka denně mohou zadělávat na pozdější zdravotní problémy. Podle nových výzkumů totiž větší spotřebou mléka zvyšují riziko vzniku Parkinsonovy choroby.

Dosud není jasné, jaká složka nebo příměs v mléce je za tento účinek odpovědná. Podle lékařů se však zvýšené riziko vzniku Parkinsonovy choroby při konzumaci mléčných výrobků týká výhradně mužů. Výsledky se opírají o výzkum, který začal probíhat již v šedesátých letech minulého století. Týkal se sedmi a půl tisíce mužů, kteří později onemocněli chorobou, jež sužovala také nedávno zesnulého papeže. Podle závěrů stoupalo riziko onemocnění v závislosti na rostoucím množství konzumovaného mléka. Konečné výsledky dokazují, že osoby konzumující hodně mléka dvakrát častěji onemocněly Parkinsonovou chorobou.

"Víme jistě, že za to neodpovídá vápník. Ale která složka mléka to je, se zatím nepodařilo objasnit. Přesto musím říct, že zatímco u osob nekonzumujících mléko onemocní touto chorobou jen zhruba sedm lidí z deseti tisíc, při pití mléka patnáct z deseti tisíc. I to jsou velmi malá čísla," míní doktor Abbott z University of Virginia. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Dnes | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

26. 3. | V každém ročním období naše tělo potřebuje něco jiného. V zimě hutnou a teplou stravu, na jaře…