Pití ovocných džusů je nejrychlejší cesta k obezitě

Pití ovocných džusů je nejrychlejší cesta k obezitě

Zdánlivě zdravé potraviny mohou být z dietologického hlediska velmi nebezpečné a vést k přibývání na váze. Britští lékaři a experti na výživu varují před neuváženou konzumací některých potravin, jež sice obsahují vitaminy a cenné látky, ale ve větším množství také spoustu kalorií a vedou k přibývání na váze. Jednou z takových potravin je ovocný džus. Obsahuje sice vitaminy, ale je to především roztok plný cukrů, jehož každodenní konzumace ve větších dávkách vede k obezitě.

„Pití ovocných džusů je v podstatě nejrychlejší cesta k obezitě,“ varuje Catherine Matthewsová, odbornice na výživu společnosti Tesco. Britskému listu Daily Mail pak zdůraznila, že vypitím sklenice džusu do sebe člověk dostane 150 kilokalorií. Nápoj neobsahuje téměř žádnou vlákninu, ale je plný jednoduchých cukrů.

Další takovou potravinou je olivový olej. Obsahuje velké množství antioxidantů, ale dospělému člověku stačí čajová lžička denně. Ta má v sobě padesát kilokalorií. Také nízkotučné jogurty a sušenky podle Matthewsové možná obsahují méně tuku, ale nikoli méně kalorií. Většinou mají energie více než běžný jogurt a sušenky, protože výrobci do nízkotučných produktů přidávají více sacharidů.

Zavádějící může být také tmavé pečivo. Většina výrobků tohoto druhu je bílým pečivem, jež obsahuje tmavé barvivo a konzumenty mate.

„Problémem u ovocných džusů je především to, že jsou koncentrátem cukru bez vlákniny. Když člověk jí ovoce, přijímá velké množství vlákniny, která chrání střevní sliznici a brání snadnému průniku cukrů přes sliznici do krve,“ uvedla Matthewsová pro Daily Mail.

Sklenice džusu může podle druhu obsahovat stejné množství cukru jako tři a půl koblihy.

Doporučujeme

Články odjinud