Pití slazených limonád zvyšuje riziko rakoviny slinivky

Pití slazených limonád zvyšuje riziko rakoviny slinivky

Lidé, kteří pijí dvě a více slazených limonád týdně, mají podle vědců výrazně vyšší pravděpodobnost, že se u nich rozvine zhoubný nádor slinivky. Jedná se sice o poměrně vzácný, zato však velmi nebezpečný a většinou smrtelný druh rakoviny.

Cukr podporuje rakovinové bujení

Vědci provedli rozsáhlou studii na více než šedesáti tisících lidí. Z výsledků této studie vyplynulo, že rakovina slinivky se častěji objevuje právě u milovníků limonády. Lidé, kteří mají v oblibě například ovocné džusy, tímto vážným onemocněním trpí podstatně méně často.

Limonády vypadají na rozdíl například od alkoholických nápojů poměrně nevinně a dosud bylo známo, že vysoký obsah kalorií v nich obsažený způsobuje především obezitu. Podle vědců má však obrovské množství cukru v limonádách neblahý vliv nejen na naši postavu, ale i na buňky produkující inzulín.

Pro zpracování cukru přijímaného v potravě je nezbytný hormon inzulín, který se tvoří ve specializovaných buňkách uložených uvnitř slinivky. Velké množství cukru, které je potřeba zpracovat, může tyto buňky podněcovat k nadměrné činnosti a růstu. V případě, že se růst vymkne kontrole, dojde ke vzniku rakovinového bujení.

Odborníci mají pochybnosti

Přestože studie, na jejímž základě byly sladké limonády označeny za vážného škůdce zdraví, byla provedena na velkém vzorku populace a trvala více než 14 let, pro některé odborníky stále není dost přesvědčivá.

Ze šedesáti tisíc sledovaných účastníků se v průběhu času vyvinula rakovina slinivky u 140 z nich. To podle skeptických názorů není dostatečný počet na to, aby se z něj daly vyvozovat spolehlivé závěry.

Navíc pití slazených nápojů se často pojilo i s jinými prohřešky proti zdravému životnímu stylu, jako je kouření nebo častá konzumace červeného masa. Také proto stále není jisté, že za vyšší výskyt rakoviny slinivky je zodpovědná právě sladká limonáda.

Zdroj: http://www.msnbc.msn.com/id/35294516/ns/health-cancer/

Doporučujeme

Články odjinud