Pití tří litrů vody denně spíš škodí

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Rady, že v parných dnech by měl každý z nás dbát na to, aby tělu dodal alespoň tři litry vody denně, zpochybňují němečtí lékaři a tamější společnost pro racionální výživu. Tvrdí totiž, že zcela dostačující je litr a půl, větší množství může vyvolat vážné zdravotní poruchy.

"Potřeby lidí se liší i v tomto směru," zdůrazňuje Friedrich Manz, profesor medicíny a odborník na pitný režim. "Někteří se spokojí s menším množství, jiní vyžadují větší přísun tekutin."

A dodává, že s krásnou, zdravou a štíhlou postavou má nadměrná konzumace vody jen málo společného, stejně jako s prevencí proti tvorbě vrásek či tukových polštářků.

Naopak její nadbytečné pití může mít za následek ředění krve a snižování koncentrace soli v organismu. Může vést dokonce k tomu, že se z cév, do nichž se dostává, začne po jejich naplnění šířit do okolních tkání a může doputovat až do mozku. Vyvolat tak závratě, návaly slabosti, popřípadě svalové křeče. Tedy obdobné symptomy, jaké se projevují při akutním nedostatku vody.

Podle názoru specialistů by měly více než půldruhého litru vody denně popíjet osoby, které konzumují hodně masa a chleba, muži, protože se potí více než ženy, sportovci, kteří spalují značná kvanta kalorií a jedinci s horečnatými onemocněními. Pokud si však zdravý jedinec dopřeje nějaký ten doušek navíc, nemusí se ničeho obávat. Většinou se přebytku vody snadno a rychle zbaví běžným vylučováním.

Extrémní případ, kdy došlo kvůli vodě k přímému ohrožení života, byl zaznamenán pouze jeden, v Nizozemí. Jednadvacetiletý mladík se vsadil, že jí najednou vypije šest litrů. Způsobil si otravu, upadl do kómatu a teprve po půldruhém dni znovu nabyl vědomí. (Plus)

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…