Pití vody zvyšuje tělu výdej energie

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Každý, kdo si pozorně hlídá váhu, ví, že po pití čisté vody nepřibere ani gram. Němečtí vědci z postupimského Institutu pro výzkum výživy pod vedením Michaela Boschmanna však přišli na to, že tato životadárná kapalina patří mezi významné redukční prostředky.

Voda nejenže dokáže uhasit žízeň a naplnit žaludek, aniž by dodávala zbytečné kalorie, ale navíc zvyšuje energetické výdaje organismu zhruba o třicet procent. Tento jev nastupuje zhruba deset minut po konzumaci tekutiny a maxima dosahuje po třiceti až čtyřiceti minutách.

Potvrdily to pokusy, jež badatelé uskutečnili na čtrnácti osobách s normální váhou, které sledovali poté, co vypily půl litru vody a zajímali se především o energetické změny probíhající v jejich organismu.

Z jejich zjištění vyplývá, že každý, kdo denně vypije alespoň 1,5 litru čisté vody, spálí v průměru 200 kilojoulů. Za rok je to zhruba 73 000 kilojoulů, což odpovídá 2,4 kilogramu tuků.

Přitom je podstatně účinnější studená voda než teplá, neboť k jejímu ohřevu na tělesnou teplotu musí tělo vynaložit o čtyřicet procent více energie. Nemluvě o tom, že voda podněcuje samotný nervový systém, jenž pak lépe ovlivňuje probíhající metabolické pochody.

"Výzkumy potvrdily," zdůraznili vědci, "že pramenitá voda je nejspolehlivější a zdravotně nejméně rizikový odtučňovací prostředek." (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…