Pitný režim je základem shazování nadbytečných kil

Pitný režim je základem shazování nadbytečných kil

Ať se rozhodnete pro některou z redukčních diet, nebo prostě jen podle svého citu snížíte příjem kalorií a dodáte pohyb, je vždy základem připojit i dostatečný pitný režim. Jak vám pomohou tekutiny v boji s nadbytečnými kily? Tvrzení, že hlad je převlečená žízeň, je jen začátkem složitého hospodaření organismu s tekutinami. Pojďme se na něj podívat zblízka.

V závislosti na váze, věku a životním stylu člověk ztrácí denně průměrně 2,5 až 3 litry vody. Nemluvíme tak jen o vylučování trávicím traktem, ale i o pocení či dýchání. Část samozřejmě znovu přijme prostřednictvím jídla (což je v redukčním režimu méně než obvyklých 500 ml) a zbytek je potřeba pro udržení rovnováhy doplnit pitným režimem. V případě zvýšené fyzické aktivity, nebo vysokých teplot, je potřeba ještě přidat. A protože je dobré úbytek váhy podpořit aerobním pohybem, je to přesně ten případ. Pro začátek je dobré si uvědomit, že příjem tekutin by měl být dodržován v průběhu celého dne. Jednorázové zavodnění těla – tedy náhlé dohánění zanedbaného režimu - příliš zatěžuje ledviny a z těla odplavuje potřebné minerály.

Při odbourávání tukové tkáně dochází k vyplavování toxických látek a prostřednictvím pitného režimu dochází k jejich vyplavování z těla. V opačném případě přichází bolesti hlavy, únava, křeče, pokles fyzické i psychické výkonosti či dehydratace pokožky. A stejně jako pravidelný přísun jídla je i dostatečné zavodňování organismu prevencí zbytečného zadržování tuků, potažmo vody.

I přes obvyklá doporučení vhodné konzumace neslazených čajů patří čaj mezi tekutiny obsahující kofein. Jak je známo, kofein patři mezi látky, které tělo odvodňují. Silný čaj, káva i alkohol se mezi tekutiny nepočítají.

Stejně tak koncentrované i 100% džusy nejsou pro organismus v redukční fázi ideální. Často jsou slazené a i přes žádoucí obsah vitamínů obsahují příliš velké množství energie. Variantou jsou pak balené pitné vody, nebo voda z kohoutku. Mineralizované vody jsou zdrojem prvků, které naše tělo potřebuje ke správnému vývoji a neumí si je samo vyrobit.

Ale abychom se vrátili k onomu „převlečenému“ hladu, dehydratovaný organismus opravdu může vyvolat pocit hladu. Tělo vysílá signál, že potřebuje doplnit tekutiny, a ten často mylně dekódujeme jako pocit hladu a snažíme se jej zahnat jídlem. Obecně lze doporučit vypít sklenici vody po probuzení, před každým jídlem (alespoň pět porcí denně) a jako pomůcku si na stůl v práci postavit láhev minerálky, aby vám připomínala, kolik je potřeba ještě vypít. A než si na režim zvyknete, poslouží i jako „pamatováček“, že se zrovna teď musíte trochu napít. Pokud v době oběda nebude láhev poloprázdná, je potřeba v pitném režimu trochu přidat.

Věděli jste, že…

• Dýcháním za den ztratíte až 0,4 litru vody denně.

• Plnotučné mléko obsahuje pětkrát méně kalorií, než stejné množství tvrdého alkoholu.

• V banánu je větší množství vody než ve stejném množství zmrzliny.

• Ovocný 100% džus obsahující cukry z ovoce může být kaloričtější než kola.

• Smažený vepřový řízek (150 g) obsahuje stejnou kalorickou hodnotu jako litr limonády.

• Minerální vody napomáhají v boji s problémy v menopauze, překyselením žaludku, nemocemi močového ústrojí, bolestmi hlavy, při menstruaci či v boji se stresem.

Zdroj: Ondrášovka

ČTĚTE TAKÉ:
Nymfomanka uvěznila mladého muže. Po 36 hodin ho nutila k sexu

ČTĚTE TAKÉ:
Vše o nehtech - gelová a akrylová modeláž - trendy a novinky

Doporučujeme

Články odjinud