Pivo jako lék z pohledu gynekologa

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Před několika dny jsme uveřejnili článek o zařazení piva do pitného režimu moderní ženy. Dnes připojujeme další zajímavé informace.

Pivo jako lék z pohledu gynekologa


Před několika dny jsme uveřejnili článek o zařazení piva do pitného
režimu moderní ženy. Dnes připojujeme další zajímavé informace.


Pozitivní účinky piva na ženský organismus jsou známy již tisíce let
- již v Egyptě se pivo využívalo v lékařské praxi. Díky svému bohatému
obsahu vitamínů a minerálů prospívá pivo ženám především ve věku
produktivním a ženám v klimakteriu. Zejména ženy v klimakteriu, které prožívají
řadu metabolických změn z nedostatku ženských hormonů, trpí nedostatkem
vitamínů, minerálů a jiných potřebných látek. Následkem nedostatku těchto
látek pak mohou být různé poruchy a onemocnění jako např. osteoporóza,
ateroskleróza s rizikem zlomenin aj.


Prevence a léčba těchto poruch závisí na třech hlavních
oblastech, které jsou vzájemně nezastupitelné:


1. Správná výživa - ta je postavena na vyváženosti bílkovin,
tuků a cukrů, na dostatku vápníku, hořčíku, fosforu, stopových prvků,
vitaminů, tzv. antioxidantů, ale i dostatku tekutin.

2. Pravidelný pohyb, zdravý životní styl a vyhýbání se
stresu
.

3. Léčba hormonální - estrogeny, pro případy, kdy ženy estrogeny užívat
nemohou nebo nechtějí, máme alternativní způsoby léčby.


Pivo jako kvalitní isotonický roztok s dostatkem vápníku, hořčíku
a dalších prvků, s antioxidačním účinkem, dostatkem celé škály vitaminů
B, bez obsahu tuků, přitom s dostatečným energetickým potenciálem a s nízkým
obsahem alkoholu může léčebně zasáhnout do všech těchto oblastí.


Je neuvěřitelné, že pivo, národní nápoj, kvůli kterému jsou
neustále plné hospody, hučící až do pozdních nočních hodin, pivo často
spojované s opilstvím a alkoholismem, může být lékem spojujícím řadu
pozitivních vzájemně se citlivě doplňujících účinků.


Využití v medicíně tedy můžeme rozdělit následovně:


A. Prevence kardiovaskulárních nemocí

Pivo pozitivně ovlivňuje spektrum krevních tuků, snižuje hladiny
cholesterolu, zvyšuje hladiny "hodného" cholesterolu o vysoké
hustotě (HDL) a snižuje hladin "zlého" cholesterolu o nízké
hustotě (LDL). Navíc jsou v něm obsaženy "proticholesterolově"
působící polyfenoly, látky s antioxidačním účinkem. Cholesterol se mění
v rizikový až oxidačním vlivem tzv. volných radikálů. To jsou ty nebezpečné
plamínky, jak jsme je mohli nedávno vidět televizním šotu o správné výživě.
O pivu se v něm bohužel nemluvilo. Je třeba říci, že na vzniku ischemické
nemoci srdeční se abnormální lipidy v krvi dyslipidemie - podílí asi
jednou třetinou.

Ostatní faktory rizika představují nedostatek tekutin, vitaminů, vápníku a
dalších prvků, nesprávný životní styl a stresové situace. I tady má
pivo co nabídnout - jednak tím, že obsahuje dostatek kvalitní vody a
zabraňuje dehydrataci organismu
, jednak obsahuje alkohol, který zde působí
jako antistresový lék, rozšiřuje cévy, podporuje krevní oběh a snižuje
tak riziko srdečních onemocnění. Pivo obsahuje řadu vitaminů, hlavně
skupiny B, jako např. niacin, kyselinu panthotenovou, pyridoxin, riboflavin a
kyselinu listovou. Z minerálů to je především vápník a hořčík, ale I
zinek, železo, fluor a měď.


Kardiologové doporučují jako "léčebnou dávku" pravidelnou
denní konzumaci 2 - 3 piv, pochopitelně bez cigaret. Ateroskleróza a riziko
infarktu myokardu se u mužů objevuje asi o 10 let dříve než u žen, měli
by proto s pitím piva začínat dříve, ve 20 - 30 letech, ženy pak asi ve
40. Pokud však začnou v 50 letech, ani pak není ještě pozdě.


B. Prevence osteoporózy

Je dána obsahem vápníku (1 litr piva představuje 7 % denní spotřeby vápníku)
a hořčíku (1 litr = 40 % denní spotřeby).


C. Prevence Alzheimerovy nemoci

Může být pozitivně ovlivněna obsahem vitaminu B2, posilujícího
nervovou aktivitu a obsahem křemíku, který brzdí absorpci hliníku v těle.
O něm je známo, že podporuje vznik Alzheimerovy nemoci.


D. Lék "zelené medicíny"

Je známo, že chmel patří mezi 300 rostlin, které mohou být zdrojem přírodních
látek s estrogenním účinkem (fytoestrogeny), nebo s účinkem hormonům
podobným (fytohormony). V této kapitole zůstává ještě velmi mnoho
neobjeveno a je možné, že současný trend hledání alternativ estrogenní léčby
nás zavede až k chmelu, a tím i k pivu.


Doc. MUDr. Josef Donát, DrSc.

gynekolog


Zdroj: GCI

Další články z rubriky

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Dnes | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Dnes | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Včera | Nejčastěji se myomy objevují po 40. roce, a proto je mnohdy ženy bohužel neřeší. Domnívají se, že…

Digitální detox: Proč byste s ním měla začít hned teď

Digitální detox: Proč byste s ním měla začít hned teď

Včera | Detox nemusí být nutně zaměřený jen na potraviny. Stále častěji se coby součást mentální očisty…