Pivo po cvičení hydratuje tělo lépe než čistá voda

Pivo po cvičení hydratuje tělo lépe než čistá voda

Po intenzivním cvičení, běhání či jízdě na kole nezavodní tělo nic lépe než půllitr desetistupňového piva. Podle španělských vědců se do organismu vrátí tekutiny takto rychleji než při vypití půllitru čisté vody. Výhodou nápoje je také obsah cukrů, které tělu vrátí ihned energii, a dále přítomnost oxidu uhličitého, který rychle tlumí pocit žízně.

Profesor Manuel Garzon z Univerzity v Granadě se zabývá výzkumem rehydratace organismu po cvičení. Testuje různé roztoky a nápoje u sportovců. Podle jeho výzkumu je z konvenčních nápojů pivo absolutně nejlepší. Tedy ihned po výkonu by člověk měl vypít jednu desítku. Ta mu dodá ztracenou vodu, vyrovná energetickou hladinu v krvi, dodá také minerály a celkově systém zklidní. Pak už ale musí člověk pokračovat s vodou.

„Při pokusech se studenty se ukázalo, že po intenzivním cvičení pivo dokázalo znova hydratovat tělo o něco lépe než čistá voda,“ tvrdí profesor Garzon.

Ovšem pokud člověk pokračuje v pití piva obsahujícího alkohol, který ve vyšší koncentraci tělo o vodu ochuzuje, pozitivní účinek piva se ztrácí. Jako u všeho i zde platí, že ideální účinek se dostavuje při konzumaci jen střídmého množství nápoje.

Doporučujeme

Články odjinud